NE ZA EVRO

Dovolj imajo reševanja evrskih težav, hočejo nazaj marko

Objavljeno 14. april 2013 09.38 | Posodobljeno 14. april 2013 09.38 | Piše: STA, T. L.

Nemčija dobiva novo stranko: nekdanji strankarski kolegi kanclerke Angele Merkel ustanavljajo stranko, ki se zavzema za vrnitev nemške marke.

Facebook je seznanjen tudi z aktualnimi dogodki

BERLIN – Na nemški politični parket prihaja nova stranka, ki bi s pozivi k izstopu iz evrskega območja lahko premešala karte obstoječim. Stranko Alternativa za Nemčijo bodo na današnjem kongresu formalno ustanovili nekdanji strankarski kolegi kanclerke Angele Merkel, njihove glavne iztočnice pa so konec skupne valute in vrnitev k nemški marki.

Čeprav strokovnjaki dvomijo, da bo Alternativa na jesenskih volitvah prišla v parlament, pa bi ob naraščajočem nezadovoljstvu Nemcev zaradi ponavljajočega se reševanja drugih evrskih držav vendarle lahko postala nevarna Merklovi.

»Ponovna uvedba nemške marke ne sme biti tabu,« med drugim piše v strankarskem programu. Da bi dosegli izstop iz evrske skupine, v stranki predlagajo, da Nemčija zavrne vsakršno nadaljnjo finančno pomoč državam v krizi. Pričakovati je, da bo na čelo Alternative v nedeljo izvoljen Bernd Lucke, sicer dolgoletni član Krščansko demokratske unije (CDU). Stranka naj bi trenutno imela okoli 7000 članov.

Nestrpni do tujcev? Pravijo, da ne

Še pred ustanovnim kongresom pa se ustanovitelji Alternative že borijo proti očitkom, da kaže stranka desničarske tendence in nestrpnost do tujcev. Da bi zavrnil očitke, je Lucke med drugim zatrdil, da ne bodo sprejemali nekdanjih članov neonacistične stranke NPD ter da odločno zavračajo nestrpnost do tujcev.

V javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravilo podjetje Infratest, je kar 24 odstotkov vprašanih odgovorilo, da si lahko predstavljajo, da bi volili Alternativo. Kljub vsemu so poznavalci skeptični, da bo stranki res uspelo priti v bundestag.

Deli s prijatelji