PEKLENSKO VROČE

Dopustniki, pozor: Hrvaška, Srbija in Črna gora v rdečem

Objavljeno 19. julij 2015 09.05 | Posodobljeno 18. julij 2015 20.59 | Piše: Mo. S.

Očitno je vsako leto toplejše, ugotavljajo. Vročina bo v noči na ponedeljek pojenjala, a se bo kmalu vrnila in vztrajala vse do konca naslednjega tedna.

ZAGREB, BEOGRAD – Peklenska vročina, ki je v teh dneh spet zajela Slovenijo, ogroža tudi Hrvate in Srbe. Preden se morda odpravite na dopust južno od nas, velja preveriti, kakšne vremenske razmere vas čakajo, saj se tudi tam ne boste prav nič osvežili, če ne boste denimo poiskali vode.

Rdeči alarm

Hrvaška, Srbija in Črna gora so za nedeljo razglasile rdeči alarm, kar zadeva temperature. Podatki za BiH niso na voljo.

Kot poroča portal jutarnji.hr, bi se temperature na Hrvaškem lahko dvignile tudi do 40 stopinj Celzija. Čeprav je že nekaj dni zelo vroče, pravi vročinski udar šele prihaja, zato prebivalcem svetujejo, naj se pred hudo vročino primerno zaščitijo. Hrvaški zavod za javno zdravje svari zlasti starejše, otroke in kronične bolnike, naj med 10. in 17. uro ne zapuščajo stanovanj, hladijo pa naj se s pomočjo klimatskih naprav ali prhanja z mlačno vodo. Seveda morajo zaužiti tudi veliko sveže vode in pred soncem zaščititi tudi kožo.

imageimage

Hrvaška in Srbija sta rdeči.

Foto: Meteoalarm.eu

Očitno je vsako leto toplejše, ugotavljajo. V večini nižinskih hrvaških mest tako v zadnjih dneh temperature redno prekoračujejo 35 stopinj Celzija, podobno pa bo tudi še v nedeljo. Jutarnji poroča o vročem zraku iznad Sahare, najbolj vroče pa je in bo v celinskem delu Hrvaške, saj morje temperature zraka malce blaži. V noči na ponedeljek napovedujejo ohladitev, ki pa ne bo prinesla dolgotrajnega oddiha, saj se bo vročina kmalu vrnila in vztrajala vse do konca prihodnjega tedna.

Srbi poročajo o 60 stopinjah

Tudi srbski portal kurir.rs poroča o peklenski vročini, ki je zajela Srbijo. Napovedujejo do 40 stopinj Celzija v senci, nedelja pa bo predvidoma najtoplejši dan letošnjega leta.

Opozarjajo pa, da se temperature za uradne zaznamke merijo v določenih razmerah – da slučajno ne boste mislili, da ste zabeležili kakšen rekord, če ste termometer postavili neposredno na sonce. V redakcijo so namreč dobili veliko fotografij bralcev, ki poročajo celo o 50 in 60 stopinjah Celzija, vendar pa so bile te izmerjene na soncu in kažejo temperaturo materiala, torej samega stekla termometra.

Deli s prijatelji