KRIZA

Doniral spermo, zdaj od njega zahtevajo plačevanje alimentacije

Objavljeno 04. januar 2013 20.05 | Posodobljeno 04. januar 2013 20.06 | Piše: A. L.

Stara ljudska modrost, da je dobrota sirota, se je spet izkazala za resnično.

Možnost uspešne oploditve z leti upada

TOPEKA – Angela Bauer (40) in Jennifer Schreiner (34) sta si bili zaželeli otroka. Ker sta obe ženski, po naravni poti pač ni šlo, zato sta prek časopisnega oglasa začeli iskati donatorja sperme, pri čemer sta ponujali pičlih 50 evrov za kozarček, poln »vojačkov«. Na oglas se je odzval William Marotta (46) in dostavil svojo spermo (plačila, mimogrede, ni prejel). Pri tem je zahteval pismeno potrdilo, da ga pravno ne bosta imeli za očeta otroka in da ne bosta kdaj zahtevali njegove kakršne koli odgovornosti do otroka, poroča Reuters.

Država zahteva plačevanje preživnine

Oktobra lani pa je država Kansas od njega zahtevala, da začne plačati alimentacijo za danes triletnega otroka. Angela in Jennifer sta namreč zapadli v finančne težave in državo zaprosili za pomoč. Ta pa je ugotovila, da pri zanositvi Bauerjeve obstaja luknja. Po tamkajšnjih zakonih bi moral, da William pravno ne bi bil oče, umetno osemenitev opraviti licencirani zdravnik. Ker ni bilo tako (osemenitev sta ženski opravili sami doma), zakon pa v tem primeru jasno ne opredeljuje, kaj to pomeni za donatorja sperme, država od njega zahteva plačevanje preživnine.

Kako je država ugotovila, da je oče on, se ne ve. V rojstnem listu je polje o očetu namreč prazno, Angela in Jennifer pa ga menda nista prijavili.

V boj do konca

»Bilo je popolnoma nepričakovano. V glavi mi je odmevalo le, da nobeno dobro delo nima srečnega konca,« je užaloščen William, pri čemer je že napovedal, da se bo na sodišču boril z vsemi sredstvi. Prepričan je, da je postopek popolnoma političen in da gre za bitko zoper istospolne starše. Obe ženski sta dejali, da ga bosta podpirali ne glede na to, kako se bo odločil.

Strokovnjaki ocenjujejo, da utegne ta primer potencialne donatorje sperme odvrniti od donacij, to pa bi škodilo predvsem parom, ki ne morejo imeti otrok.

Deli s prijatelji