BITKA ZA VRH

Donald Trump prevzel vodstvo

Objavljeno 06. september 2016 22.08 | Posodobljeno 06. september 2016 22.08 | Piše: Mo. S.

Več kot polovica žensk podpira Clintonovo, medtem ko so moški bolj naklonjeni Trumpu.

Hillary Clinton.

WASHINGTON – V ZDA je že vse v duhu prihajajočih predsedniških volitev. Dva mesece pred usodnim dnem je CNN objavil izide ankete na državni ravni. Ti so pokazali, da za zdaj bolje kaže republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu, ki ima dva odstotka več podpore od demokratke Hillary Clinton.

V preteklih mesecih sta po anketah sicer vodila že oba, a je prednost večkrat imela ona. Po demokratski konvenciji v začetku avgusta je vodila že za osem odstotkov, zdaj pa se je vse spet obrnilo Trumpu v prid.

Izidi zadnjega anketiranja pa so še posebej zanimivi tudi zato, ker so anketirance razvrstili glede na spol, leta, raso, izobrazbo in še kaj. Jasno je, da je velika večina strankarskih simpatizerjev že trdno odločena, kako bodo volili, je pa med neodvisnimi kar 49 odstotkov tistih, ki bi zdaj volili Trumpa, medtem ko je Clintonova dobila le 29-odstotno podporo neodvisnih.

Več kot polovica žensk podpira Clintonovo, medtem ko so moški bolj naklonjeni Trumpu. Tu pa je zanimivo še nekaj: 73 odstotkov neporočenih žensk je za Clintonovo, kar 53 poročenih pa za Trumpa. Med moškimi bistvenih razlik ni: tako samski kot poročeni v glavnem podpirajo republikanca. Clintonovo bolj podpirajo mlajši volivci z univerzitetno izobrazbo, Trumpa pa starejši, belo prebivalstvo in nižje izobraženi.

Skoraj polovica vprašanih je za volitve že precej zagreta, vendar še vedno manj kot pred preteklimi volitvami.

Deli s prijatelji