NOV TRUMPOV ŠKANDAL

Donald Trump novinarko obtožil neprofesionalnosti zaradi menstruacije

Objavljeno 11. avgust 2015 21.38 | Posodobljeno 11. avgust 2015 21.33 | Piše: M. I.

Donald Trump med republikanci s politično nekorektnimi izjavami znova dviguje prah.

CLEVELAND – Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump, ki se je nekoliko presenetljivo znašel na vrhu lestvic priljubljenosti med republikanskimi kandidati, spet dviga prah s kontroverznimi izjavami.  Potem ko je na debati republikanskih predsedniških kandidatov Foxova novinarka Megyn Kelly hotela pojasnila o njegovih seksističnih izjavah, ki jih je dajal v preteklosti, ko je ženske imenoval »debele prasice, psice, lenuhinje in ogabne živali«, je Trump kasneje v intervjuju za CNN povedal, da je Kellyjeva slabo opravila nalogo moderatorke debate, jo obtožil, da je slaba novinarka, ter v svojem slogu dodal, da je »kri tekla iz njenih oči in njene … « ter tako namignil, da je bilo za ostra vprašanja krivo novinarkino mesečno perilo.

Burni odzivi

Odzivi so bili burni. Erick Erickson, urednik konservativne spletne strani Redstate.com, ga je obtožil nedostojnosti in mu je zaradi izjave odvzel vabilo na srečanje konservativcev Redstate Gathering, kjer se bodo predstavili drugi republikanski kandidati. Povedal je, da mu je do zdaj velikokrat pogledal skozi prste, ker pač ni poklicni politik, tokratna izjava pa je bila kaplja čez rob.

Nič bolj prizanesljivi niso bili drugi konservativci v državi. V poplavi splošnega zgražanja se mu je odpovedal celo medijski mogul Rupert Murdoch, lastnik konservativne medijske hiše Fox News, ki je sicer Trumpov osebni prijatelj. »Moj prijatelj Donald se mora naučiti, kaj pomeni javno življenjeje zapisal na twitterju.

Drugi republikanski predsedniški kandidati so prav tako kar kmalu pristavili svoj lonček. Mike Huckabee, ki je tudi sam v preteklosti bil novinar hiše Fox News, ga je pozval, naj se čim prej opraviči. Edina republikanska kandidatka za predsednico ZDA je na twitterju zapisala: »Gospod Trump. Nobenega. Opravičila. Ni.«

Penny Young Nance, direktorica neprofitne konzervativne organizacije Concerned Women for America, ga je obtožila sovraštva do žensk. Trump je v preteklosti že imel težave v odnosih z ženskami. Poročen je bil trikrat, njegova trenutna žena je slovenka Melania Knavs. Prejšnja žena Ivana Trump je medijem povedala, da se je pri seksu z njim počutila skoraj kot pri posilstvu, čeprav je kasneje svoje besede vzela nazajimage.

Trump se brani

Trump se je najprej branil, da so mediji izjavo napačno interpretirali in naj bi njegov namig na »krvavenje« v resnici meril na »krvavenje iz nosu«, kasneje pa se je vendarle vdal in po twitterju sporočil, da je v ZDA preveč politično korektnih bedakov, ki izgubljajo čas, namesto da bi se spravili k delu.

Kljub javnemu zgražanju konservativcev pa Trumpu nepremišljene izjave očitno prav nič ne škodujejo pri njegovih volivcih. Po zadnjih anketah se mu je priljubljenost še za odtenek povečala, s tem pa je napovedal resno namero za naskok na republikansko kandidaturo za predsednika ZDA. Republikansko stranko je medtem strah, da je Trump kot republikanski kandidat zaradi svoje osebnosti neizvoljiv na državni ravni, ko bi se moral spopasti s kandidatom republikancev – kar bo najbrž Hillary Clinton.

Niz škandalov

Zadnja izmed Trumpovih izjav pa ni prva, ki ga je spravila v težave. Že prej je razvnel strasti, ko je Mehiko obtožil, da v ZDA »izvaža« morilce in posiljevalce. Prav tako je povzročil zgražanje, ko je Johna McCaina, ki so ga med vietnamsko vojno ujeli in mučili, obtožil, da ni vojni heroj, ker se heroj pač ne bi pustil ujeti.

Deli s prijatelji