DISKRIMINACIJA?

Domačinu Hrvatu opozorilo, Slovencu pa denarna kazen

Objavljeno 15. avgust 2013 13.10 | Posodobljeno 15. avgust 2013 13.12 | Piše: Aleksandar Lukić

V mestu Mali Lošinj zagotavljajo, da ni šlo za diskriminacijo. Zakaj je redar za sosednja motorja uporabil različni sankciji, pa ne pojasnjujejo.

Hrvat jo je odnesel le z opozorilom.

MALI LOŠINJ – Slovenci najbolj množično dopustujemo na Hrvaškem. Zato ne preseneča dejstvo, da največ zgodb o slabih izkušnjah prihaja prav od tam. Svojo izkušnjo z letošnjega dopusta na Malem Lošinju in z grenkim priokusom nam je zaupal Boris S., ki je v dokaz pripel tudi fotografije.

Patriotski redar?

S svojim motorjem je v centru mesta zapeljal mimo znaka, ki prepoveduje vožnjo z motornimi vozili, in ga na tem območju tudi parkiral. A ni bil edini, ki je storil tako. Po kakšnih 10 minutah, ko je nakupil ribe, se je vrnil do svojega prevoznega sredstva in na njem opazil beli list. Mestno redarstvo mu je izdalo kazen, zaradi parkiranja vozila v pešconi. Preprosto – tvegal je in si kazen tudi zaslužil. Presenetilo pa ga je, ko je na okoli dva metra stran parkiranem motorju z reškimi registrskimi oznakami opazil, da je redar domačinu napisal le opozorilo. »Zakaj meni kazen, njemu pa opozorilo? Ne gre tu za diskriminacijo?« se vprašuje Boris.

Zakaj je redar uporabil različni sankciji?

Po odgovore smo se obrnili na mesto Mali Lošinj, pristojna za odnose z javnostjo Martina Krajina pa je pojasnila: »Mesto Mali Lošinj je turistična destinacija z več kot 125-letno tradicijo in zelo se trudimo, da bi meščanom in gostom omogočili čim boljši standard v času, ko bivajo na našem območju. Z gotovostjo lahko trdim, da v navedenem primeru ne gre za diskriminacijo na osnovi nacionalnosti, še en dokaz, ki govori v prid temu, pa je, da je bilo tega dne izdanih 13 kazni: štiri tujcem, devet Hrvatom, od tega je bilo šest glob izdanih vozilom z reškimi registrskimi oznakami.«

Čeprav smo jim posredovali vse podatke o sosednjem motorju, odgovora, zakaj je redar uporabil različni sankciji za oba motorja, parkirana v pešconi – razlika je le v tem, da je prvi slovenski, drugi pa hrvaški –, niso poslali.

Bi nam radi zaupali svojo izkušnjo? Pišite nam.

Deli s prijatelji