USPEH

Doma fiasko, 
v ZDA cveti

Objavljeno 04. marec 2012 11.10 | Posodobljeno 04. marec 2012 11.10 | Piše: Irena Divković Milanović

Kaj po propadu z verižno denarno igro počne randezvousovec Božidar Wolfand Wolf?

Oh ne, Cherie, je uspešnica zasedbe Randez Vous in slovenskega pevca Božidarja Wolfanda Wolfa, ki je skladbo premierno predstavil leta 1984. Wolf je tudi avtor številnih hitov pop glasbe, znan pa je še po eni od prvih finančnih piramid.

»Na začetku devetdesetih je organiziral verižno denarno igro Catch the Cash in zaradi neslavnega propada piramidne igre po sedmih letih samostojne kariere emigriral v tujino,« še danes piše na spletu. Pobrskali smo po življenju glasbenika iz Hrastnika, znanega še po uspešnicah Kje si, angel varuh moj, Goodbye, Michelle, Modre oči, v ZDA, v Ohiu in na Floridi. O njegovem bivanju na novi celini je znano le, da se je v ZDA preselil 1992, se tam poročil in sedaj živi na Floridi. Z ženo Heleno Banič Wolfand sta vrsto let živela v Ohiu, kjer je konec 1993 registriral svoj prvi trade name JBH Recording Studios. Pod tem imenom je posloval vse do konca leta 2003. Junija 1996 je s Heleno v Lyndhurstu registriral še eno podjetniško ime: Split Personality. V opisu dejavnosti je navedel storitve glasbena skupina, izvedba, avtor, producent, aranžer, ki jih je podjetje opravljalo vse do junija 2006. Maja 1999 sta s Heleno ustanovila tudi prvo podjetje z zgovornim imenom Praywithme.com, ki pa je delovalo le eno leto. Žena je 2000 sama ustanovila Grand Avenue Band, s katerim je poslovala vse do polovice 2005, januarja 2003 pa Elite Music Entertainment Llc.

Wolfandova sta tudi na Floridi pokazala podjetniško žilico. Od septembra 2005 sta poslovala prek Elite Music Entertainment in registrirala še zavarovalniško podjetje Modern Age Insurance Agency, ki je že ugasnilo, ter Bookkeeping Zone ter Rent-A-Bookkeeper, prek katerega Helena ponuja storitve pod geslom »Najemi računovodjo«. Helena je namreč certificirana računovodja, na svojem profilu pa je navedla izobrazbo na Univerzi v Ljubljani. Skratka, nekdanji pevec je v ZDA uspešnejši kot lastnik knjigovodskih pisarn svoje žene.

Prodal ceneje, kot kupil

Wolfandova sta investirala v nepremičnine na dveh koncih v ZDA, najprej v družinsko hišo v mestecu z 10.000 prebivalci Richmond Heights blizu Clevelanda. Hišo sta konec 2006 prodala za 268.000 dolarjev. Decembra 2005 sta za 581.000 dolarjev kupila vilo na Floridi, in sicer na naslovu Taft Court v Palm Beach Gardensu. Vilo, veliko 350 kvadratnih metrov, s tremi spalnicami in tremi kopalnicami sta marca 2010 prodala občutno ceneje, za komaj 330.000 dolarjev. Sicer sta oba domova kupila s kreditom; Wolf se torej v ZDA ni ravno izkazal z velikim čutom za nepremičninski trg. Zakoncema se je pred triindvajsetimi leti rodila hči, ki je na spletnem profilu o sebi zapisala, da je odraščala v Clevelandu, v floridski Orlando pa je odšla študirat, rada spoznava nove ljudi in raziskuje kraj s svojim jorkširskim terierjem. Božidarjeva hči, s polnim imenom Tina Toya Wolfand, je 2010 kupila stanovanje v Orlandu v kompleksu Palm Club. Dela kot borzna posrednica in finančna svetovalka, pomaga pa tudi v družinskem podjetju.

Žena tudi soavtorica skladb

V Sloveniji je še kar nekaj tistih, ki pevcu niso oprostili finančne piramide Catch the Cash. Po vrednosti nepremičnin Wolfandovih v ZDA ni mogoče sklepati, da je družina obogatela v tem finančnem inženiringu, ki so ga nekateri označili za čisto goljufijo. Nežnejša polovica zakonskega para je sicer pri Božidarju nenadomestljiva tudi kot soavtorica skladb. Božidar na spletu piše, da sta s Heleno, ki je na facebooku registrirana s priimkom Banič Wolfand, spisala kar petsto pesmi. Ena od uspešnejših je Goveja juha, ki je bila ustvarjena za primorsko skupino Malibu, govori pa o modernih dekletih, ki nerada kuhajo juho. Ali sta Wolfandova našla navdih pri lastni hčerki Tini? Sicer je Božidar na spletnem albumu neizdanih posnetkov od 1993 do danes pripravil tudi nekaj domolAjubnih, denimo Odljubi se, Slovenija, od kod lepote tvoje, Če te še v sanjah izgubim, Ali čutiš, Za srce, dušo in ostale organe ... Če bi se mu posrečilo podoživeti glasbeni uspeh v domovini, bi mu morda lahko celo oprostili finačno piramido in leta, v katerih je doživljal svoje ne ravno zvezdniške ameriške sanje. 

Deli s prijatelji