PRICURLJALO JE

Dokument razkriva, analitiki v šoku: Džihadisti niso le skupina psihotičnih morilcev

Objavljeno 07. december 2015 18.48 | Posodobljeno 07. december 2015 18.55 | Piše: Mo. S.

Islamska država ima napisan celoten »politični program«: od izgradnje izobraževalnega in zdravstvenega sistema do tovarne za proizvodnjo hrane in orožja.

Bosta Velika Britanija in Francija lahko ustavili krvavo vojno v Siriji?

RAKA – Na splet so pricurljali podatki o tem, kako deluje skrajna Islamska država (IS). Dokument je objavil The Guardian, gre pa za posebno listino na 24 straneh, kjer so zapisani načrti izgradnje zdravstvenih, izobraževalnih in drugih državnih institucij, odnosov z drugimi državami ter celo gospodarski program za to samooklicano državo, ki bi ji menda lahko zagotovil samozadostnost.

Priročnik so naslovili Načela upravljanja Islamske države, v njem pa so opisani tudi njihova zloglasna propaganda, centralizirani nadzor nad nafto, plinom in drugimi pomembnimi viri, torej na kratko: dokument pojasnjuje, kako je IS postal največja, najbogatejša in najnevarnejša skrajna skupina. Listina oriše kompleksno sliko države, ki pa ni povsem taka, kot jo lahko gledamo v medijih. Največkrat poročamo o njihovih napadih in drugih brutalnih oblikah nasilja ter terorja, pripadniki skupine pa ob vsem tem niso pozabili na vsakodnevno funkcioniranje družbe in na – gradnjo države. Novinar Guardiana Shiv Malik je tako pojasnil, da je IS več kot zgolj vsota teroristov.

Otroke učijo nositi lahko orožje

Dokument je bil napisan nedolgo po tem, ko je vodja IS Abu Bakr al-Baghdadi 29. junija lani razglasil kalifat, avtor knjige pa je Egipčan Abu Abdullah. Ta je opisal, kako je treba organizirati posamezne resorje, tudi izobraževanje, naravne vire, zunanjo politiko, vojsko in vse, kar potrebuje država za svoje delovanje. Kar zadeva vojsko, je zapisal, da je treba zgraditi ločene vojaške tabore za redne enote in veterane. Ti bi morali vsako leto opraviti tečaj, na katerem bi se seznanili z napredkom razvoja orožja, vojne tehnologije in strategij. Posebno pozornost je treba nameniti tehnološkemu razvoju sovražnikov, kar bi borci IS lahko izkoristili sebi v prid, še piše v dokumentu. 

Ta pa razkriva tudi, da se je IS od samega začetka hotel vključiti v vojno – tudi ob pomoči vzgoje otrok. V njem lahko namreč najdemo stavke in besedne zveze o tem, kako bodo otroke učili nositi lahko orožje, »napredne posameznike« pa bodo usmerjali v izvajanje zahtevnejših nalog, kot sta patruljiranje in varovanje pomembnih točk ter podobno. Dokument razkriva tudi podrobnosti asimilacije tujih borcev v domačo »kulturo« in poudarja, kako pomembna je samozadostnost. To bi zagotovili z izgradnjo »neodvisne tovarne za proizvodnjo hrane in orožja« in izoliranih varnostnih območij, ki bi skrbela za potrebe lokalnega prebivalstva.

Ne neskončen boj, temveč vzpostavitev vladavine

Listino je pridobil akademik Aymenn al-Tamim, ki je v preteklosti zbral že množico dokumentov IS. Dobil ga je od neimenovanega poslovneža, ki naj bi bil povezan z IS, vendar pa svoje identitete iz varnostnih razlogov ne želi razkriti. Domnevno naj bi prek njega v javnost prišlo že približno 30 dokumentov, med katerimi je tudi proračun ene od največjih provinc IS. Akademik je po svoji analizi sklenil, da je glavni cilj Islamske države ustvariti državo, ki bi temeljila na fundamentalistični ideologiji, torej ne gre le za neskončen boj, temveč za vzpostavitev vladavine, pravi Al-Tamim.

Podcenjujemo jih

Upokojeni ameriški general Stanley McChrystal, ki je med letoma 2006 in 2008 vodil eno od enot, ki so razbile predhodnico IS, pa pravi, je to čtivo dobesedno fascinantno in bi ga morali prebrati vsi veliki voditelji, še zlasti tisti zahodnih držav. »Če bomo IS še naprej gledali skozi stereotip skupine psihotičnih morilcev, tvegamo dramatično podcenjevanje. V teh načelih se vidi usmerjenost k izobraževanju, začenši z otroki, vendar z očitnim napredkom skozi skupine in zavedanjem o pomembnosti organizirane vladavine in propagande. Poleg tega je vidna njihova želja, da se učijo na napakah svojih preteklih gibanj,« je povedal za Guardian.

Deli s prijatelji