NEZAKONITO

Dobrodelna samo zase

Objavljeno 28. maj 2015 14.57 | Posodobljeno 28. maj 2015 14.57 | Piše: E. B.

Mlada Kitajka se je izdajala za direktorico kitajskega Rdečega križa. Prilastila si je velikansko premoženje in uživala življenje na veliki nogi.

Eni največjih kitajskih estradnic in internetnih zvezdnic grozi kar desetletna zaporna kazen, saj je s spletno stranjo, na katero je vabila z lažnimi dobrodelnimi projekti, v resnici služila denar le zase in svoje razkošno življenje, ki ga je po potrebi obogatila še s prostitucijo in igralništvom.

Guo Meimei iz Pekinga, ki jih šteje komaj 23, je v nezakonite vode prebrisano zvabila številne pokrovitelje in darovalce, ki so prek najbolj obleganega kitajskega družabnega omrežja sina weibo, ta deluje po zgledu twitterja, zbirali sredstva za pomoči potrebne. Tako so vsaj mislili: mladenka se je namreč izdajala za generalno direktorico kitajskega Rdečega križa, mimogrede, organizacija se je takoj po izbruhu afere otresla navedb o domnevni povezanosti, a kljub temu utrpela velikansko škodo. Guo, ki se je hvalila s kar dvema milijonoma sledilcev, je vsa kazniva dejanja priznala, ko je spoznala, da si je jamo pravzaprav izkopala sama: na spletnem profilu je namreč radodarno poročala tudi o svojem razkošnem življenju in objavljala fotografije športnih avtomobilov, izdelkov znanih modnih oblikovalcev in drugega razkošja (posnela je tudi film o svojem življenju), ki so ji ga omogočila prav sredstva dobrotnikov, oplemenitena prek igralniškega posla, priznala pa je še, da je, ko je denar usahnil, za zaslužek kdaj prodajala tudi svoje telo.

Kljub javnemu priznanju je Rdeči križ, kot rečeno, doživel velikanski udarec in sramoto, saj so po izbruhu afere izgubili zaupanje javnosti in skorajda vse donacije, številni projekti v kitajski regiji so tako ostali brez pomembne podpore dobrodelne organizacije. Sojenje internetni estradnici se bo končalo predvidoma v nekaj tednih, sodijo pa tudi njenemu domnevnemu poslovnemu partnerju Zhaou Xiaolaiu, ki naj bi stal za številnimi denarnimi goljufijami in poneverbami. 

Deli s prijatelji