DOBRODELNO

Dobri ljudje zbrali denar za novo srce osemletne Tijane

Objavljeno 05. april 2013 13.47 | Posodobljeno 05. april 2013 13.48 | Piše: T. L.

Tijano bodo operirali v ZDA, denar za operacijo in dolgotrajno okrevanje so zbrali v dobrodelnih akcijah.

Mala Tijana.

BEOGRAD – Vse je pripravljeno za novo srce, ki bo bilo v telesu osemletne Tijane Ognjenović. Zaradi nesebičnosti dobrih ljudi se je na njenem računu zbralo dovolj denarja za operacijo, ki jo bodo izvedli v ameriškem Houstonu. Samo včeraj so zaposleni na srbskem ministrstvu za notranje zadeve za Tijanino srce zbrali več kot 427.000 dolarjev (ali 333.000 evrov). Za operacijo so morali sicer Tijanini straši zbrati 710.000 dolarjev. Bolnišnica se je namreč s starši dogovorila, da bodo za 30 odstotkov znižali znesek zdravljenja.

Da bi lahko Tijana sploh odpotovala v ameriški Teksas, kjer jo bodo v bolnišnici Children's Hospital v Houstonu operirali, mora opraviti zdravniške preglede. Tako je deklica v družbi matere včerajšnji dan preživela na inštitutu za mame in otroke. Dekličini starši včeraj niso želeli dajati izjav za medije, so pa pri Kurirju izvedeli, da je Tijana na terapiji na oddelku za intenzivno nego.

Deseturna operacija, dvomesečno okrevanje

Tijana je vse bližje bolnišnici, kjer bo imela po besedah dr. Višeslava Hadži-Tanovića veliko boljše obete v primeru morebitnih komplikacij po operaciji. »Če bi se njeno srce ustavilo, jo lahko v bolnišnici priključijo na umetno srce. S tem srcem lahko živi nekaj dni, čeprav so že bili primeri, ko je eden od bolnikov mesec dni čakal na donatorja.« Operacija srca traja približno deset ur, nato pa sta pred malo Tijano še vsaj dva meseca okrevanja, ko bodo zdravniki spremljali, kako je organizem sprejel nov organ, je še pojasnil zdravnik.

Deli s prijatelji