STATISTIKA

Dobra novica: BDP se je zvišal

Objavljeno 28. november 2014 11.41 | Posodobljeno 28. november 2014 11.52 | Piše: STA, T. L.

Slovenija v tretjem četrtletju s 3,2-odstotno rastjo BDP.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju po prvih ocenah statističnega urada na letni ravni zvišal za 3,2 odstotka. BDP. Popravljen za vpliv sezone in število delovnih dni se je v primerjavi z drugim četrtletjem zvišal za 0,7 odstotka, glede na tretje trimesečje lani pa za 3,1 odstotka.

Gospodarska dejavnost se je v prvih devetih mesecih letos glede na isto obdobje prejšnjega leta povečala za 2,7 odstotka. Glavna vira gospodarske rasti v državi ostajata izvoz in bruto investicije.

BDP je v prvem četrtletju zrasel za 2,1 odstotka in v drugem za 2,9 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in število delovnih dni, se je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim zvišal za 0,1 odstotka, v drugem v četrtletni primerjavi za 1,1 odstotka. Na letni ravni pa se je ta BDP v prvem četrtletju zvišal za 1,9 odstotka, v drugem pa za 2,8 odstotka.

Slovenija novembra tako na letni kot mesečni ravni z 0,2-odstotno deflacijo

Slovenija je novembra tako na letni kot na mesečni ravni zabeležila 0,2-odstotno deflacijo. Upad cen na letni ravni je bil najizrazitejši v skupini raznovrstno blago in storitve, najbolj je k temu prispeval 26,2-odstotni upad cen zdravstvenega zavarovanja.

Povprečna 12-mesečna rast je bila novembra 0,2-odstotna, potem ko je bila novembra lani 1,9-odstotna, je danes sporočil statistični urad.

Rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila tako na letni kot mesečni ravni 0,1-odstotna.

Deli s prijatelji