GOLJUFI

»Dober dan, vaša kartica je bila zlorabljena, pripravite PIN-kodo«

Objavljeno 20. april 2014 11.42 | Posodobljeno 19. april 2014 20.41 | Piše: Mo. S.

Nepridipravi so se domislili novega načina, kako od ljudi izvabiti dragocene prihranke. Se je kaj podobnega zgodilo tudi pri nas?

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Nepridipravom pri načinih, kako se dokopati do tujega denarja, res ne manjka domišljije, za svoj cilj pa so pripravljeni storiti marsikaj. Čeprav naslednja zgodba prihaja iz Hrvaške, kjer uporabnike bančnih storitev že svarijo, naj ne nasedajo, verjetno ne bo odveč omeniti, da velja biti pri tovrstnih poskusih tudi pri nas skrajno previden.

Po poročanju Jutarnjega lista neznana skupina prevarantov v zadnjih dneh pred bančnimi ustanovami preži na starejše ljudi, jim očitno sledi do doma, nato pa sledi skrivnostni telefonski klic. V sredo so se na primer spravili nad 72-letno Zagrebčanko, za katero so ocenili, da bo ravno pravšnja za njihovo goljufijo.

Klic »iz banke«

»Dober dan, sem Franjo Martinović iz Zagrebške banke. Kličem zaradi zlorabe vaše kartice. Prosim, da mi poveste stanje na svojem bančnem računu in pripravite PIN-kodo, jaz pa vas pokličem čez pol ure,« je telefonski klic povzela omenjena upokojenka. Še pol ure ni minilo, ko jo je možakar spet poklical, ko mu je povedala PIN-kode za svoje tri kartice, pa ji je dejal, da bo ponje poslal enega od uslužbencev. Ženici je pojasnil, naj naslednji dan odide v banko, kjer ji bodo naredili nove kartice, o tem pa da ne sme govoriti nobenemu. Na srečo je odvzem kartic preprečil obisk njenih sorodnikov, saj so prevaranti očitno ugotovili, da v hiši ni več sama, pa se niso povabili na obisk še sami.

Na delu so prevaranti

Eden od sorodnikov 72-letnice, ki je očitno posumil, da so na delu goljufi, je poklical policijo, ki zdaj vse meščane poziva, naj ne nasedajo tovrstnim telefonskim klicem, predlogom, sugestijam in ponujenim rešitvam.

Medtem so se oglasile tudi že banke, ki so sporočile, da takšnih klicev ne izvajajo, saj od uporabnikov nimajo pravice zahtevati kode PIN ali kakšnega drugega podatka o kartici.

Ste kaj podobnega doživeli tudi vi? Razkrijte nam svojo zgodbo in objavili jo bomo.

Deli s prijatelji