1 : 0 ZA HRVATE

Do predsednika in podpredsednikov parlamenta v eni uri

Objavljeno 22. december 2011 12.12 | Posodobljeno 22. december 2011 12.13 | Piše: K. K./STA

Kosorjeva se seli v opozicijo.

Boris Šprem, novi predsednik hrvaškega parlamenta.

ZAGREB – Predsednik hrvaškega parlamenta bo socialdemokrat Boris Šprem, so potrdili poslanci na današnji ustanovni seji sedmega sklica sabora. Poleg njega bo levosredinska koalicija imela še dva podpredsednika sabora, tako kot opozicija. Sosedje so vse skupaj opravili v eni uri, medtem ko so naši poslanci, ki so bili izvoljeni na isti dan kot hrvaški, včeraj samo soglasje k predsedniku parlamenta iskali osem ur.

Predsednik za EU

Šprem, bivši predsednik zagrebške mestne skupščine, je uvodoma napovedal, da bo ena prvih nalog novega parlamenta razpis referenduma o vstopu Hrvaške v EU. Izrazil je pričakovanje, da bo večina državljanov podprla članstvo. Kot je ta teden potrdil predsednik države Ivo Josipović, bo referendum 22. januarja.

Po prevzemu predsedniškega položaja od dosedanjega šefa sabora Luke Bebića je Šprem prekinil sejo za pol ure, da bi pripravili pogoje za nadaljevanje ustanovne seje. Po premoru bodo izbrali tudi štiri podpredsednike sabora in člane parlamentarnih odborov.

Sabor bo poleg tega na popoldanski izredni seji spremenil zakon o vladi, da bi lahko v petek razpravljal o zaupnici vladi mandatarja Zorana Milanovića. Poleg 80 poslancev zmagovite koalicije kukuriku (SDP, HNS, IDS, HSU) lahko predsednik SDP Milanović v 151-članskem parlamentu računa še na osem glasov poslancev manjšin. Desnosredinska HDZ pa se je po osmih letih na oblasti preselila v opozicijo.

Deli s prijatelji