REFERENDUM

Do enajste ure o članstvu v EU glasovalo 11 odstotkov volivcev

Objavljeno 22. januar 2012 15.00 | Posodobljeno 22. januar 2012 15.00 | Piše: P. J., STA

Milanović je prepričan, da bodo državljani podprli članstvo.

Hrvati so pred usodnim glasovanjem.

ZAGREB – Hrvaška državna volilna komisija je sporočila, da se je referenduma o vstopu države v EU do 11. ure udeležilo 11,44 odstotka volivcev. To je približno pet odstotnih točk manj od udeležbe do 11. ure na decembrskih parlamentarnih volitvah.

V glavnem mestu najvišja udeležba

Najvišja udeležba je bila v Zagrebu, nekaj manj kot 15-odstotna, medtem ko je najmanj volivcev do 11. ure glas oddalo na območju Zadra, dobrih osem odstotkov. Prve neuradne izide bodo objavili ob 20. uri, torej uro po zaprtju volišč.

Volilna komisija je za 22. uro napovedala novinarsko konferenco v saboru. Do takrat naj bi imeli referendumske izide s približno 98 odstotkov volišč. V saboru bo na referendumske izide čakal tudi hrvaški državni vrh, ob katerem bo približno 500 javnih oseb, ki so na različne načine sodelovale v pridružitvenem procesu Hrvaške z EU.

Milanović prepričan o uspehu

Hrvaški premier Zoran Milanović je prepričan, da bodo državljani danes podprli članstvo. »V nekem trenutku je treba odločiti, saj smo deset let razmišljali in analizirali. Nikoli v naši zgodovini nismo tako dolgo pripravljali kakšne odločitve,« je dejal Milanović, ki je bil z ženo na volišču v Zagrebu okrog 9. ure.

»Vesel sem, da bo celotna Evropa postala moj dom«, pa je izjavil predsednik države Ivo Josipović, ki je poudaril, da je danes velik dan za Hrvaško. Predsednik sabora Boris Šprem je ob glasovanju izrazil prepričanje, da se bo referenduma udeležilo več kot 60 odstotkov državljanov ter da bosta dve tretjini obkrožili »za«.

Za uspešnost referenduma bo potrebna večina glasov tistih, ki se ga bodo udeležili. Zadnje raziskave javnega mnenja so kazale, da bo članstvo države v EU podprlo okoli 60 odstotkov državljanov.
 

Deli s prijatelji