STRAŠIJO PREBIVALCE

Divje svinje v predmestju

Objavljeno 01. oktober 2013 20.35 | Posodobljeno 01. oktober 2013 20.36 | Piše: S. I.

Po mirni soseski v Atlanti se že nekaj dni sprehaja četverica divjih svinj. Otroci si ne upajo več na ulico, meščani pa iščejo lovca, ki jih bo odrešil te nadloge.

Divji prašič se je sprehodil po dvorišču in si postregel s smetmi.

Po Lithoniji, predmestju Atlante, glavnem mestu ameriške zvezne države Georgia, že več dni pohajkuje skupina, ki se vede, kakor da je soseska njena, in prebivalcem vliva strah v kosti. Gre za četverico divjih prašičev, ki se sprehaja po mirnih predmestnih ulicah in brska po smeteh.

Kakor je novinarjem Reutersa povedala Taneisha Danner, je precej velik prašič prišel do njenega doma, prevrnil smetnjak in iskal kaj za pod zob. Nato se je odpravil na dvorišče in si tam privoščil krepčilni dremež, na koncu pa se s tremi tovariši odpravil v bližnji gozdiček. »To je njihov dom,« se je pošalila Dannerjeva, »mi smo samo na obisku.«

V isti sapi je poudarila, da gre za divje živali, ki so lahko nevarne in zaradi katerih sosedje otrok ne spustijo več iz hiš. »Moji otroci nočejo iti niti v pritličje, saj se bojijo, da bo katera od divjih svinj vdrla v hišo,« je dejala.

Invazivna vrsta

Divji prašiči oziroma podivjani domači prašiči v podeželskem delu Atlante že dolgo veljajo za precejšnjo nadlogo, saj kmetom povzročijo veliko škode na kmetijskih zemljiščih, je povedal Charlie Killmaster, biolog iz državnega urada za naravne vire. V zadnjih letih so se toliko razmnožili, da je lovska sezona na zasebnih zemljiščih odprta vse leto.

Do zdaj se je le redkokdaj zgodilo, da bi divji prašiči prišli iskat hrano v človeška naselja, a teh živali, ki veljajo za najbolj invazivno in uničevalno živalsko vrsto v ZDA, je čedalje več, tako da se težava s podeželja seli tudi v urbana naselja.

Divji prašič zna biti nevaren za človeka, če se počuti ogroženega ali če so ogroženi njegovi mladiči, opozarja Killmaster: »A skoraj v vseh primerih se lahko napadu izognemo tako, da se jim preprosto umaknemo s poti.« Prebivalci Lithonije zdaj iščejo lovca, ki jih bo odrešil te nadloge.

Deli s prijatelji