AVTOMOBILIZEM

Direktorjem milijoni, 
zaposlenim visoki bonusi

Objavljeno 03. april 2015 11.13 | Posodobljeno 03. april 2015 11.13 | Piše: Aleš Kovačič

Nekatere nemške avtomobilske tovarne so za delo v letu 2014 bogato nagradile tako direktorje kot tudi delavce – ampak dodatnega denarja so bili deležni le zaposleni v Nemčiji.

Martin Winterkorn. Foto Reuters

V prvih tednih novega leta tako rekoč vse avtomobilske tovarne sporočijo, kako so delale in koliko so prodale v minulem letu. Po tej strani je bilo 2014. za večino avtomobilskih hiš ugodno. Toda na bistveno je bilo treba počakati. Na dan prihajajo podatki o tem, koliko so zaslužile, in še, ali bo kaj ostalo ne le za direktorje, ampak tudi za delavce.

Bonusi samo 
v domačih tovarnah

Lani se je med tremi avtomobilskimi tovarnami bil srdit boj za avtomobilski produkcijski prestol. Znova ga je osvojila japonska Toyota, ki je za dobrih 90.000 vozil prehitela nemški Volkswagen (VW), ta pa je za podobno malenkost prehitel ameriški General Motors (GM). Izmed treh je finančno poročilo ta hip objavil zgolj VW. Imel je več kot 202 milijardi evrov prometa oziroma prihodkov. Veliko, a pomembnejši je podatek o čistem dobičku – tega je bilo za 10,8 milijarde evrov ali skoraj 20 odstotkov več kot leta 2013.

Dr. Martin Winterkorn, šef tako koncerna kot tudi matične tovarne Volkswagen, ki poveljuje vojski 600.000 zaposlenih po vsem svetu, je domov odnesel 15,9 milijona evrov. Kaj za delavce? No, vsak zaposleni je dobil prijazen bonus v višini 5900 evrov bruto. Ampak Nemci ne bi bili to, kar so, če tega ne bi namenili zgolj zaposlenim v domačih tovarnah, torej nemških.

BMW deli radodarno

Tudi nam dobro znani BMW je lani dosegel rekordne številke oziroma rezultate. Prvič je skupina, ki jo sestavljajo BMW, Mini, Rolls-Royce in tovarna motociklov, naredila več kot dva milijona avtomobilov. V münchenski blagajni je po tistem, ko so plačali vse dajatve oziroma obveznosti, ostalo visokih 5,8 milijarde evrov čistega dobička.

Norbert Reithofer, do maja še prvi človek skupine, je na tekoči račun dobil 7,9 milijona evrov in je bil gotovo vesel. Še bolj zaposleni, kajti BMW je vsakemu nakazal dobrih 8000 evrov bonusa – vendar zgolj zaposlenim tam zgoraj...

Audi vlaga v razvoj

Niti Audi, sestavni del skupine Volkswagen, ne skriva, da mu je šlo v minulem letu dobro, čeprav malenkost slabše kot v 2013. V svet je poslal 1,74 milijona vozil, pri čemer so njegovi prihodki dosegli vrednost 53 milijard evrov. V domači blagajni je po tistem, ko so plačali davke, ostalo zajetnih 5,15 milijarde evrov, kar bo zadostovalo za sofinanciranje številnih projektov, ki jih načrtuje bavarska tovarna. In ker jim je šlo tako dobro, so zaposlenim namenili 6540 evrov bonusa.

Pri slovitem Porscheju imajo za seboj najuspešnejše leto v zgodovini, saj so prihodki tovarne v primerjavi z lanskim letom narasli za petino, na 17,2 milijarde evrov. Zato je vodstvo tovarne odločilo, da svojim 14.600 zaposlenim razdeli po 7.900 evrov nagrade, k temu pa za vsakega zaposlenega v zasebni pokojninski sklad vplača še dodatnih 700 evrov bonusa. Ni kaj, Nemci delijo radodarno, a to počno zgolj na domačih tleh... 

Deli s prijatelji