ZA ZGLED

Direktor si je znižal milijonsko plačo v korist zaposlenih

Objavljeno 16. april 2015 16.03 | Posodobljeno 16. april 2015 16.06 | Piše: STA, S. U.

Presenečeni delavci v podjetju, ki ima okoli sto zaposlenih, so novico toplo pozdravili.

Minimalno plačo v podjetju bodo postopno višali v naslednjih treh letih: sprva na 50 000 dolarjev, nato pa do decembra 2017 na 70 000 dolarjev letno.

SEATTLE – Dan Price, direktor in lastnik nekega ameriškega podjetja, si je znižal milijonsko plačo za 90 odstotkov, da bo lahko pošteno zvišal plačo svojih delavcev na najmanj 70 000 dolarjev letno. Kot je dejal, je to njegov delež v boju proti dohodkovni neenakosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal 30-letni Price, je njegova letna plača milijon dolarjev v startup podjetju Gravity Payments »resnično visoka«, zato se je odločil, da si jo bo znižal na enako raven z ostalimi uslužbenci, »dokler se naši dobički spet ne dvignejo«.

Minimalno plačo v podjetju bodo postopno višali v naslednjih treh letih: sprva na 50 000 dolarjev, nato pa do decembra 2017 na 70 000 dolarjev letno.

Presenečeni delavci novico toplo pozdravili

Presenečeni delavci v podjetju v Seattlu, ki ima okoli sto zaposlenih, so novico toplo pozdravili. Postala pa je tudi pravi hit v ZDA in so jo povzeli vsi vodilni ameriški mediji.

Do te napovedi je prišlo sredi vse bolj razvnete razprave o porazdelitvi bogastva v državi in plačnih neenakosti. Vse bolj se tudi izpostavlja velike zaslužkarje na Wall Streetu in neprimernost davčnih olajšav za res bogate.

Med največjimi zaslužkarji v finančnem svetu sicer vodi prvi mož podjetja Blackstone Stephen Schwarzman, ki letno prejme kar 690 milijonov dolarjev plače, še navaja AFP.

Deli s prijatelji