UKRAJINA

Diplomati razpravljajo, ministrstvo grozi, ofenziva se nadaljuje

Objavljeno 07. maj 2014 15.19 | Posodobljeno 07. maj 2014 15.19 | Piše: STA, T. L.

Ukrajinske sile nadaljujejo ofenzivo na vzhodu Ukrajine.

Nočejo vojne.

KIJEV, MOSKVA, BERLIN – Ukrajinske sile nadaljujejo ofenzivo na mesta v vzhodni Ukrajini, ki so v rokah proruskih aktivistov. Iz mesta Slavjansk poročajo o novih napadih ukrajinske vojske, ki je blokirala vse izhode iz mesta. V Mariupolu na jugovzhodu države pa so ukrajinske sile po spopadih s separatisti za krajši čas znova prevzele nadzor nad tamkajšnjo občinsko zgradbo. Na obrobju Slavjanska s 120.000 prebivalci je po sporočilu ruske agencije Ria Novosti danes odjeknilo več močnih eksplozij. Za zdaj ni novic o mrtvih ali ranjenih.

Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da je ukrajinska vojska obkolila mesto in blokirala vse izhode iz njega ter prebivalcem ne dovoli, da bi ga zapustili. Po navedbah proruskih aktivistov je okoli mesta razporejenih okoli 30 tankov in artilerijsko orožje.

V pristaniškem mestu Mariupol ob Azovskem morju je medtem ukrajinska vojska ponoči zavzela občinsko zgradbo in iz nje pregnala proruske upornike. Ti so nato zaprli avtocesto ter zažgali avtomobilske gume in trolejbus, poročajo ukrajinski mediji, ki jih povzema Tanjug. Promet v mestu se je do jutra že normaliziral.

Rusi nad Ukrajino, ta išče pomoč EU in ZDA

Je pa danes rusko zunanje ministrstvo pozvalo Kijev, naj nemudoma preneha uporabo sile proti lastnim ljudem. »Nezakonite oblasti v Kijevu grobo teptajo splošno priznane pravice pod pokroviteljstvom zahodnih držav,« so še sporočili iz Moskve. 

Ukrajina se na srečanju v Berlinu zavzema za ostrejše sankcije proti Rusiji, če bi ta podprla za v nedeljo napovedani referendum, na katerem naj bi se odločali o prihodnosti Doneške regije, je EU in ZDA pozval ukrajinski predsedniški kandidat Petro Porošenko, preden se je srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Deli s prijatelji