FOSILNI OSTANKI

Dinozaver 
z vzdevkom Hellboy

Objavljeno 16. junij 2015 12.38 | Posodobljeno 16. junij 2015 12.39 | Piše: S. I.

V Kanadi so izkopali novo vrsto dinozavra, ki ga krasijo obrazni rogovi in bodičasti greben na glavi. Ljubkovalno ime je dobil po stripovskem junaku.

Umetniška upodobitev novoodkritega rogatega dinozavra. Foto: Reuters

ALBERTA – Paleontologi so imeli veliko dela, da so iz čvrstega apnenca na rečnem bregu v kanadski Alberti izvlekli izjemno ohranjene fosilne ostanke dinozavra, ki so ga ljubkovalno poimenovali Hellboy (peklenski fant, po ameriškem stripovskem superjunaku). A težka naloga jim je prinesla veliko zadovoljstva, saj so iz apnenca, kjer je preživel zadnjih 68 milijonov let, rešili enega najbolj edinstvenih rogatih dinozavrov, kar so jih odkrili, ki so ga krasili eksotični obrazni rogovi in bodice na grebenu.

Peklenski fant

»To je zagotovo eden najbolj nenavadnih rogatih dinozavrov,« je dejal Caleb Brown iz paleontološkega muzeja Tyrrell v Alberti. »Njegova nenavadnost se pokaže šele, ko ga primerjamo z najbližjimi sorodniki, med katerimi resnično izstopa.« Njegovo uradno ime je Regaliceratops peterhewsi – prvi del pomeni kraljevski rogati obraz, drugi pa vsebuje ime geologa Petra Hewsa, ki ga je našel.

V ekipi, ki ga je izkopala, pa se ga je prijel vzdevek Hellboy zaradi kratkih rogov nad očmi, kakršna ima tudi njegov stripovski soimenjak, a tudi zaradi peklensko zahtevnega izkopavanja iz »zle trde skale«. »Pred tem smo zanj imeli tudi politično precej nekorektno ime, a smo se potrudili, da ga ne kličemo več tako,« je povedal paleontolog Donald Henderson.

Odlično ohranjena lobanja

Regaliceratops, ki je živel pred 68 milijoni let, je bil velik kot največji zdaj živeči nosorogi; v dolžino je meril okoli pet metrov, visok je bil poldrugi meter, tehtal pa je tono in pol. »Pomislite na veliko terensko vozilo,« dodaja Brown. Našli so ga leta 2005 na bregu reke Oldman v jugozahodni Alberti, ker je vrh njegovega gobca štrlel iz skale. Namesto da bi bil popolnoma zmečkan v skali kot številni fosili, je bila njegova lobanja ohranjena v celoti. Žal pa v skali ni bilo drugih regaliceratopsovih kosti.

Rogati dinozavri so sestavljali veliko skupino rastlinojedcev iz obdobja krete. Regaliceratops je živel proti koncu obdobja dinozavrov. Njegovo glavo je nad nosom krasil velik rog, nad očmi pa je imel še ukrivljena rožička, ki sta bila videti prav drobcena v primerjavi z njegovim večjim sorodnikom triceratopsom. Na grebenu je imel sedem koščenih trikotnih in petkotnih bodic, ki so tvorile nekakšno krono okoli njegove glave. . 

Deli s prijatelji