NAPREDNO

Deset zapovedi 
v digitalni obliki

Objavljeno 17. december 2012 19.10 | Posodobljeno 17. december 2012 19.13 | Piše: E. B.

Univerza v Cambridgeu bo digitalizirala temelje krščanstva in drugih veroizpovedi.

Korane za sežig pastorju pošiljajo z vseh koncev ZDA.

CAMBRIDGE – Rimskokatoliška cerkev je vsekakor v koraku s sodobno tehnologijo: papež je s svetom po novem povezan tudi prek twitterja, milijoni vernikov pa bodo lahko v kratkem prebirali deset zapovedi celo v digitalni obliki!

Verski dokumenti v novi preobleki

Več kot dva tisoč let staro različico enega najpomembnejših krščanskih dokumentov, Nashevega papirusa, ki se imenuje po egiptovskem najditelju, bo univerza v Cambridgeu preobrazila v najmodernejšo preobleko v sklopu odmevnega projekta, s katerim želi občutljive, a zelo dragocene temelje različnih veroizpovedi in literature na Otoku ter številne zgodovinske zapise shraniti v različnih trajnih e-oblikah. Na primer, Staro zavezo pa Leabhar Dhèir oziroma The Book of Deer, tj. škotski rokopis z najstarejšimi zgledi galščine, ki je nastal v samostanu Deer pri Aberdeenu v 10. stoletju, kodeks Nove zaveze Codex Bezae v grščini in latinščini iz 5. stoletja, podrobne opise slovite bitke pri Hastingsu iz 11. stoletja, in Cairo Genizah, zbirko več kot 200.000 zapisov o življenju v judovski skupnosti v Egiptu, ki ponuja pomemben vpogled v srednji vek, če naštejemo samo nekatere. Cambriška izjemno bogato založena knjižnica bo v digitalno obliko prenesla tudi različne muslimanske dokumente, na primer zgodnje različice Korana, in zapise v sanskrtu, številne dokumente pa spremljajo še dragocene ilustracije in grafične upodobitve.

Naveličani listanja?

»Te dokumente si javnost lahko le redko in delno ogleda, saj so preobčutljivi in predragoceni, da bi jih v celoti razstavljali. Digitalne oblike bodo na voljo vsemu svetu, ne le za ogled, temveč tudi za temeljito branje in raziskovanje,« je navdušena ena od odgovornih pri projektu, ki ga finančno podpira londonski sklad The Polonsky Foundation, Anne Jarvis. Cambriška knjižnica je lani revolucionarno prestopila v novo dobo in predstavila svojo spletno knjižnico, ki je pritegnila že več deset milijonov bralcev, naveličanih listanja papirjev.

Deli s prijatelji