NA OBISKU

Dennis Rodman: Kim Džong Un ima hčer

Objavljeno 10. september 2013 21.45 | Posodobljeno 10. september 2013 21.45 | Piše: E. B.

Severnokorejski voditelj je znova gostil košarkarja.

PJONGJANG – Med prebivalci zahodnega sveta je očitno le Dennis Rodman tisti, ki lahko pokuka v zasebnost zloglasnega Kima Džonga Una. Severnokorejski voditelj je namreč znova gostil slovitega košarkarja in mu celo predstavil – svojo hčer!
 Skrivnosti torej ni več: Ri Sol Džu, ki je konec lanskega poletja z okroglim – in zdaj potrjenim nosečniškim – trebuhom za nekaj časa izginila iz javnosti in se vrnila po nekaj mesecih, je rodila deklico in morda celo naslednico vladavine diktatorske dinastije, ki je na čelu obubožane države že tri desetletja.

Kimovi hčerki naj bi bilo ime Džu-ae, je še zaupal Rodman: »V naročju mi je sedela njuna hči Džu-ae, pogovarjal pa sem se tudi z gospo Ri. Gospod Kim je odličen očka, čudovito družino ima!« Ali bo predsednikova prvorojenka nekoč resnično nasledila očeta na najvišjem položaju v državi, se zdaj sprašujejo mnogi, kajti pravila o dedovanju političnih funkcij se v oddaljeni revni deželi spreminjajo glede na samovoljo vladarja – naj spomnimo, Kim Džong Un se je očetu Kimu Džongu Ilu, ta je umrl 2011., rodil kot tretji otrok, in čeprav so številne ženske iz dinastije v severnokorejski vladavini usidrane na visokih vladnih in gospodarskih položajih, je po oceni strokovnjakov malo možnosti, da bi Džu-ae nekoč resnično zavladala svoji domovini. Rodman naj bi sicer s svojim vnovičnim obiskom razvpite države nadaljeval t. i. košarkarsko demokracijo, s katero naj bi prek športa in dobre volje stroge svetovne voditelje pripravil k prijaznejšemu dialogu, a kot kaže, lahko s Kimom prijateljsko kramlja le on. Zvezdnik tako ne bo v nobeno pomoč ameriškemu državljanu Kennethu Baeju, ki so ga severnokorejske oblasti obsodile na petnajst let okrutnega taborišča zaradi domnevnih sovražnih zločinov proti njihovi državi, saj je novinarjem ob vrnitvi domov nesramno zabrusil, da osvoboditev političnega zapornika ni njegovo delo, saj da so za te naloge odgovorni »Barack Obama, Hillary Clinton in drugi podobni usraneti«.

Kljub temu so mnogi upali, da bo Rodman med petdnevnim obiskom morda vendarle omehčal trdosrčnega Kima, ki lahko po ustavi sicer pomilosti kogar koli, a kot kaže, košarkar ne želi ogroziti svojega dobrega poznanstva ali kar prijateljstva, kot je označil svoj odnos s spornim voditeljem. Da je v Pjongjangu resnično užival in da je Kim odličen gostitelj, je dokazal s številnimi fotografijami, svetu pa sporočil, da si Severna Koreja, kjer da je sam vedno dobrodošel, resnično prizadeva za boljše čase. 

Deli s prijatelji