V AVSTRALIJI

Delati bodo morali do 70. leta

Objavljeno 02. maj 2014 14.25 | Posodobljeno 02. maj 2014 14.25 | Piše: STA, A. L.

Zvišanje meje upokojitvene starosti je le eden od varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi se izognili grozeči finančni krizi.

Fotografija je simbolična.

SYDNEY – Avstralci bodo morali delati do 70. leta starosti, da bodo upravičeni do pokojnine, je danes napovedal avstralski finančni minister Joe Hockey. To je že drugič v zadnjih letih, da država zaradi staranja prebivalstva in proračunskih pritiskov načrtuje zvišanje meje upokojitvene starosti.

Varčevalni ukrepi

Hockey je v radijskem nagovoru spomnil na načrtovano zvišanje upokojitvene starosti s 65 let na 67 v letu 2023 ter povedal, da nova vlada konservativnega premierja Tonyja Abbotta načrtuje novo zaostritev pogojev za upokojitev do leta 2035. Zvišanje meje upokojitvene starosti je po njegovih besedah le eden od varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi se izognili grozeči finančni krizi. Vlada jih bo vključila v svoj prvi proračun, ki ga namerava predstaviti 13. maja.

Zviševanje upokojitvene starosti na 70 let naj bi se začelo z letom 2035, ukrep pa bo veljal za tiste, ki so bili rojeni po letu 1965, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Podvojeno število starejših od 65 let

Število prebivalcev Avstralije, ki so starejši od 65 let, se bo v naslednjih 30 let podvojilo z današnjih 3,5 milijona na sedem milijonov, kar predstavlja 22 odstotkov celotne populacije, kažejo izračuni. Ob tem se bo število starejših od 85 let celo potrojilo, na 1,4 milijona, to pa bo predstavljalo velik pritisk na zdravstveni sistem.

Deli s prijatelji