KAZEN

Deček z imenom Jihad

Objavljeno 29. september 2013 12.38 | Posodobljeno 29. september 2013 12.39 | Piše: S. I.

Mama in stric mladega Francoza arabskega rodu kaznovana zaradi izzivalne majice. Opravičilo ni pomagalo.

Sporna majica z napisoma Jaz sem bomba in Jihad, rojen 11. septembra. Foto: YouTube

Francosko prizivno sodišče v Nimesu je mater in strica triletnega dečka obsodilo za pogojno kazen in plačilo globe, ker je mulčka, ki mu je ime Jihad (džihad, po arabsko sveta vojna), poslala v vrtec v majici, na kateri je bilo na sprednji strani napisano Jaz sem bomba, na zadnji pa Jihad, rojen 11. septembra. Mama Bouchra Bagour je dobila mesec pogojne zaporne kazni in 2000 evrov globe, njenemu bratu Zayedu Bagourju pa je sodišče prisodilo dvakrat večjo kazen in dvojno globo, je povedala njuna odvetnica Gaelle Guenoun.

Prizivno sodišče je sodbo, ki temelji na tenki, pogosto zabrisani črti med svobodo izražanja ter francoskimi zakoni proti sovražnemu govoru in zanikanju zločinov, kakršen je genocid, razglasilo nekaj mesecev po oprostilni sodbi sodišča v bližnjem Avignonu. Tožilstvo se je, seveda, pritožilo – in zmagalo. Po francoskih zakonih je za opravičevanje zločina v javnosti zagrožena kazen do petih let zapora in do 45.000 evrov globe. Odvetnica Bagourjevih Gaelle Guenoun je najnovejšo sodbo označila za zelo strogo in izrazila presenečenje nad zavrnitvijo odločitve nižjega sodišča, ki da je ustrezno obdelalo primer.

Neokusna šala

Vse skupaj se je začelo z uradno pritožbo vzgojiteljice, ki je bila zgrožena nad majico, v kateri je lani v vrtec v Sorguesu v Provansi prišel mladi Jihad, ki je resnično rojen 11. septembra, nekaj let po terorističnih napadih na ZDA. Majico je mulčku dal izdelati njegov stric Zayed, ker se mu je zdela zabavna: »Moj namen ni bil izzivati ali šokirati ljudi. Izraz Jaz sem bomba je zame bolj pomenil Jaz sem frajer.« Mama Bouchra, ki je menda mislila, da se bodo ljudje zgolj smejali, se je vodstvu vrtca takoj opravičila, deček pa nikoli več ni oblekel sporne majice, je razložila Guenounova, ki je priznala, da je šlo za neokusno dejanje.

Odvetnica ni znala razložiti, zakaj sta se Bagourjeva odločila obleči dečka v izzivalno majico, dodala pa je, da Jihad ni tako nenavadno ime med muslimani. Kakor je še poudarila, Bouchra Bagour nima nobene zveze z militantnimi islamisti in se oblači povsem zahodnjaško.

Deli s prijatelji