OBLJUBLJENA DEŽELA

David proti Goljatu v arktičnem oceanu

Objavljeno 30. december 2014 21.28 | Posodobljeno 29. december 2014 23.39 | Piše: A. G.

Neprijazna Arktika je zadnja obljubljena dežela, svojo posest zaznamujejo tudi z zastavo na dnu morja.

Brez pompa in medijske pozornosti so Rusi 1. decembra na arktičnem območju namestili pravo armado reševalcev. Za katastrofe imajo posebno ministrstvo, ki je v sodelovanju z vojsko na tisoče kilometrov dolgi arktični obali uredilo vsaj 200 reševalnih in gasilskih postaj z okoli 10.000 možmi. Kruti, domala neposeljeni skrajni sever je bil od nekdaj, še posebno v desetletjih hladne vojne težko dostopno, tudi prepovedano območje jedrskih elektrarn in raziskovalnih reaktorjev, vojaških baz z veliko floto jedrskih podmornic in ledolomilcev na jedrski pogon, nevarnih industrijskih obratov … Po skopih podatkih ministrstva za katastrofe se na tem območju vsako leto primeri okoli sto različnih pripetljajev, motenj in nesreč.

Dodatna nevarnost so številna nova črpališča nafte in zemeljskega plina in raziskovalne ploščadi, še je v spominu odmevno zajetje Greenpeaceove ladje in posadke, ki so jo zadržali kot talce. Za Rusijo je to odročno območje neprecenljive vrednosti, kar petina njenega ozemlja leži na arktičnem območju, tam ustvarijo okoli enajst odstotkov vsega nacionalnega prihodka. V času vse večjih napetosti med vzhodom in zahodom je Putin zadolžil obrambno ministrstvo za gradnjo obrambnega sistema tega območja.

Danski David odločen

A arktično območje je na seznamu želja vseh sosednjih držav, tako se nadaljuje in stopnjuje politični spopad za ledena prostranstva, vključno s severnim tečajem. Med njimi je mala Danska, ki se ponaša z največjim otokom sveta, Grenlandijo. Kraljevina je pri OZN uradno vložila zahtevo za ozemlje, kar je zgodovinski korak, je pojasnil zunanji minister Martin Linegaard. In danski David tega ozemlja ne terja kar tako, predložili so izsledke znanstvenih raziskav zadnjih let, po katerih sega podmorski kontinentalni podstavek od Grenlandije do severnega tečaja, kar po mednarodnih pravilih dopušča pravico do lastništva. To domnevno dansko območje obsega kar 895.000 kvadratnih kilometrov! Polarni otok geografsko sicer spada k severnoameriški celini, politično je dosegel določeno avtonomijo, a svojo zunanjo politiko in obrambo zaupa centralni vladi v Köbenhavnu.

Zaradi menda bajeslovnih surovinskih bogastev se za Arktiko zanima veliko držav, vse, ki mejijo na arktično območje. To so poleg Danske Norveška, Rusija, Kanada in Amerika. Rusi v osvajanju ledene puščave prednjačijo, tudi z demonstracijo sile – letos so pripravili doslej najobsežnejše vojaške manevre na tem območju, že pred leti so v spektakularni akciji s podmornico pritrdili rusko zastavo na dno morja pod tečajem. Nemogoče je pričakovati, da bo posebna komisija OZN lahko pravično razdelila arktični svet. Rusi zagotavljajo, da bodo problem z Danci rešili z dvostranskimi pogajanji, komisija OZN pa meni, da bo reševanje problema trajalo vsaj 15 let. Ruski okoljski minister Sergej Donskoj napoveduje, da bo njegova država že v prvem kvartalu leta 2015 predložila uradno zahtevo za pravno povečanje njihovega arktičnega območja. Kot kaže, so jih Danci prehiteli in svojo zahtevo za povečan teritorij v polarnem morju vložili že na začetku decembra.

Severni tečaj je naš!

Danci niso skromni, zase zahtevajo celo sam severni tečaj, pa območje vse do 200 milj pred rusko sibirsko obalo. Povejmo, da dansko državno ozemlje na evropskem kopnem obsega skromnih 43.000 in 100 kvadratnih kilometrov. Začasna teoretična razdelitev arktičnega območja korenini v pomorski konvenciji iz leta 1982, torej v času hladne vojne in ameriškega predsednika Ronalda Reagana ter ruskega medveda Leonida Brežnjeva. Določa, da imajo mejne države od svojih obal na voljo 200 milj širok ekonomski pas, večji delež lahko pridobijo, če dokažejo, da geološko območje čez kontinentalne hrbte na morskem dnu sega dlje.

Takrat niso predvideli, da bi si tako lahko delili tudi arktični ocean. Rusi trdijo, da jih s severnim tečajem povezuje podvodni greben, ki se razteza od Sibirije čez severni tečaj vse do Grenlandije. Znanstvena ekspedicija ga je odkrila šele leta 1948, poimenovali so ga po znanstveniku Mihailu Lomonosovu. Danci trdijo, da poteka v obratni smeri, kar so dokumentirali s tremi ekspedicijami med letoma 2007 in 2012.

David izziva, Goljat pa …

Kanadski geopolitik Michael Byers se je presenetljivo postavil na rusko stran in trdi, da gre za dansko provokacijo. In Rusi že odgovarjajo: prihodnje leto naj bi končali urejanje 13 vojaških letališč na Arktiki, še do konca letošnjega leta naj bi bilo obsežno območje pokrito z radarji in obljudenimi postojankami, ki jih bo oskrbovala okrepljena severna flota. Poleti in jeseni so opravili več kot sto transportov in s 24.000 tonami opreme dodobra založili čuvaje polarnega kraljestva.

Središče projekta je otok Kotelny, ki spada v skupino Novosibirskega otočja, tam so deponirali gorivo in 7000 ton gradbenega materiala in tehnike. Na vzhodneje ležečem Wranglovem otoku so uredili novo vojaško oporišče Polarna zvezda. Podobne postaje gradijo na otočju Nove zemlje in Franc-Jožefove zemlje. Že aprila je Vladimir Putin napovedal preporod zarjavele arktične flote z jedrskimi podmornicami, velikimi ledolomilci in vojnimi ladjami. Rusi ocenjujejo, da je vrednost surovin z arktičnega območja več kot 30 milijard ameriških dolarjev. Aktivnosti se veseli vrhovni poveljnik arktične flote Sever, admiral Vladimir Koroljev, ki nadzoruje geostrateško regijo iz Murmanska. 

Deli s prijatelji