V PRIČAKOVANJU

Davek noči na Krimu: zrušeno letalo, dva mrtva

Objavljeno 15. marec 2014 13.47 | Posodobljeno 15. marec 2014 13.47 | Piše: T. S.

Po še eni burni noči se začenja predvolilni molk na Krimskem polotoku.

Proruski plakat z napisom: Stop fašizmu! Vsi na referendum!

HARKOV, SIMFEROPOL – Razmere na Krimskem polotoku so še vedno napete. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, so včeraj ruske sile z elektronskim prestrezanjem zrušile brezpilotno vojno letalo ZDA. Letalo se je zrušilo na zemljo skoraj nepoškodovano, po identifikacijski oznaki UAV MQ-5B pa so ga prepoznali kot del flote ameriške brigade, locirane na Bavarskem.

Protesti še vedno krvavi

V mestu Harkov na vzhodu Ukrajine sta bili ponoči v spopadu proruskih in proukrajinskih demonstrantov ubiti dve osebi, je danes sporočila policija. Proruski demonstranti so poskušali vdreti v poslopje, kjer se je zadrževala skupina oseb, za katere so sumili, da so pred tem streljale nanje. Osebe v poslopju so začele streljati, pri tem pa sta bila ubita proruski demonstrant in mimoidoči. Ranjenih je bilo še pet ljudi, med njimi tudi policist.

Predvolilni molk na ruski način

V avtonomni republiki Krim z večinskim ruskim prebivalstvom se je danes začel predvolilni molk, enako pa velja tudi za mesto Sevastopol, ki ima v Ukrajini poseben status. Jutri bodo namreč prebivalci glasovali o pripojitvi k Rusiji. Tiskovna agencija Itar-Tass je objavila izjavo Polanskega: »To pomeni, da televizije ne bodo smele prenašati kampanjskih sporočil za ali proti priključitvi Rusiji, vendar to ne pomeni, da bo prepovedano spodbujanje volivcev, naj pridejo na volišča, niti ne bodo prepovedani obcestni plakati s podobami rož in trakov z rusko zastavo, ki nosijo napis Izberite svetlo prihodnost.«

image

Popolna neodvisnost ni možnost

Na jutrišnjem referendumu bodo volivci dobili volilne lističe z dvema vprašanjema, od katerih bodo morali izbrati enega:
1. Ali podpirate pridružitev Krima, kot konstitutivnega člana Ruske federacije, Rusiji?
2. Ali podpirate vnovično uveljavitev ustave iz leta 1992, ko je Avtonomna republika Krim postala del Ukrajine?

Prebivalci Krima, ki so že prejšnji teden proglasili neodvisnost od Ukrajine, bodo tako v resnici imeli samo eno možnost. Referendum namreč ne bo ponudil vprašanja, ali želijo ostati neodvisni. Ne glede na izid referenduma so samooklicane ukrajinske avtoritete in zahodne oblasti že napovedale, da izida ne bodo upoštevale, saj da je referendum nelegitimen.

Deli s prijatelji