UMETNOST

Da Vincijev učenec razvozlal skrivnost?

Objavljeno 03. februar 2012 23.00 | Posodobljeno 03. februar 2012 23.00 | Piše: E. B.

V madridskem muzeju so odkrili najstarejšo repliko Mone Lize.

Mona Liza.

Mona Liza je nedvomno ena od najskrivnostnejših umetnin: strokovnjake kar redno preseneča z novimi odkritji, nazadnje pa je osupnila zaposlene v madridskem muzeju Prado.

Kdo je avtor replike?

Tam naj bi med nedavno restavracijo nekaterih mojstrovin ugotovili, da je ena od replik skrivnostne dame pravzaprav ena najzgodnejših, po vsej verjetnosti je nastajala celo vzporedno z originalom, kar je pokazala analiza z rentgenskimi žarki. Njen avtor, tako sklepajo, bi utegnil biti eden od učencev Leonarda da Vincija, in ne kateri od nadobudnežev iz 17. stoletja, ko je bila izjemno dobičkonosna reprodukcija največjih mojstrovin na vrhuncu, poročajo španski mediji. Kopija bo nedvomno podrobneje razkrila vsebino ene največjih renesančnih umetnin: med restavracijo se je namreč pokazala čudovita toskanska narava v ozadju, ki je na originalu precej nejasna, upodobljena dama je mnogo mlajša, kot so strokovnjaki sprva ocenili, njen zapeljivi pogled in enigmatični nasmeh pa še izrazitejša.

Razstavljena v Louvru

Leonardova Mona Liza, ki je razstavljena v pariškem Louvru, je prešibka in preveč občutljiva za takšne restavratorske posege, a odkrita replika bo morda razkrila vse tisto, česar original vsaj z zdajšnjimi razpoložljivimi tehnikami odkrivanja zgornjih plasti ne zmore. S kopijo bomo mnogo bolje razumeli Leonardov svet, so na tiskovni konferenci pojasnili kuratorji iz madridskega muzeja, po končani restavraciji pa bo najstarejša replika nekaj časa visela ob originalu v Louvru, kjer ju bodo lahko obiskovalci primerjali. 

Deli s prijatelji