DRAŽBA

Da Vincijev Kristus prodan za rekordni znesek

Objavljeno 16. november 2017 11.40 | Posodobljeno 16. november 2017 11.42 | Piše: A. K.

Dražbena hiša je sliko prodala kot zadnje da Vincijevo delo.

Da Vincijeva umetnina, vredna neverjetnih 450 milijonov evrov.

NEW YORK – Kristusova slika, umetniško delo renesančnega mojstra Leonarda da Vincija, je bila v sredo na dražbi prodana za rekordnih 450 milijonov evrov. Slika, ki ji pravijo tudi Salvador Mundi, kar v italijanskem jeziku pomeni Odrešenik sveta, je ena od 20 da Vincijevih slik, za katere je znano, da obstajajo, in pravzaprav edina, ki je last zasebnika. Dražbena hiša Christie je sporočila, da lastnik, ki je za umetniško delo odštel skoraj pol milijarde evrov, ostaja anonimen.

Slika je bila dolgo časa izgubljena, njena pot od da Vincijeve delavnice do omenjene dražbene hiše je bila trnova. Nekoč je bila v lasti angleškega kralja Charlesa I., nato pa je do leta 1900 izginila in se znova pojavila, ko je bila v lasti britanskega zbiratelja. Takrat je veljalo, da naj bi jo naslikal da Vincijev učenec. Leta 1958 so jo znova prodali, nato pa se vse do leta 2005 ni vedelo, kje je. Našli so jo precej poškodovano, vendar so jo strokovnjaki restavrirali in potrdili, da je da Vincijeva.

Od leta 2013 je bila last ruskega milijarderja Dmitrija Rybolovleva, ki je zanjo odštel 107 milijonov evrov. Dražbena hiša jo je odlično izkoristila za reklamo in jo prodala kot zadnje da Vincijevo delo, razstavljali pa so jo v Hongkongu, San Franciscu, Londonu in New Yorku.

Najvišjo ceno do zdaj so imele Ženske iz Alžira Pabla Picassa, in sicer so jih maja 2015 v dražbeni hiši Christie prodali za 179 milijonov evrov.

Deli s prijatelji