PO FRANCOSKO

Da bo manj požigov, bodo omejili prodajo goriva

Objavljeno 29. december 2011 19.48 | Posodobljeno 29. december 2011 19.48 | Piše: T. L., STA

Okrnjen novoletni večer po francosko.

PARIZ – Francozom bodo oblasti na novoletni večer omejile dostop do bencina in drugih goriv, saj bodo prodajo strogo omejili. S preventivnim ukrepom se želi vlada po robu postaviti predmestni mladini, ki že od začetka 90. let vsako novo leto zaznamuje s požiganjem avtomobilov.

Kje so jih zažgali največ?

Mladi Francozi prav tekmujejo v tem, katero mesto bo zabeležilo največ požigov avtomobilov. V želji, da bi zajezili tekmovalnost mladine, je policija lani izjavila, da podatkov o številu uničenih avtomobilov ne bo več objavljala, tako da uradne lestvice »najuspešnejših« mest ne bo več mogoče sestaviti.

Poleg tega je notranji minister Claude Gueant policiste pozval, naj novoletno rajanje v noči s sobote na nedeljo spremljajo »z največjo pazljivostjo«, in lokalne policijske uprave opozoril, da morajo sprejeti vse ukrepe, potrebne za zagotavljanje varnosti, vključno z omejitvijo prodaje bencina.

Pariz brez ognjemeta, Elizejske poljane brez alkohola

Pariške oblasti so poleg tega med sredo in nedeljo prepovedale tudi prodajo goriv za domačo rabo, na primer plina za vžigalnike. Na območju Elizejskih poljan je na novoletni večer letos prepovedana tudi prodaja alkohola, velja pa tudi že nekaj let uveljavljena prepoved ognjemeta.

»V prestolnici 31. decembra ponoči ne bo ognjemeta,« so v izjavi za javnost odločitev potrdile mestne oblasti. »Prodaja in uporaba vseh vrst pirotehničnih sredstev je med prazniki ob koncu leta strogo prepovedana, saj lahko resno ogrozijo javni red in varnost,« še dodajajo. Kazen, predvidena za kršitelje prepovedi rabe pirotehničnih sredstev, je 38 evrov, prodajalci petard in raket pa bodo za početje kaznovani s kaznijo v višini 1500 evrov.

Za red in mir bo v Franciji v noči, ko bomo odštevali minute pred začetkom novega leta, skrbelo več deset tisoč policistov in varnostnikov. Pred enim letom, torej 31. decembra 2010, jih je samo nad Parizom bdelo 8000, po vsej državi pa jih je novo leto na terenu dočakalo 54.000.

Deli s prijatelji