ZA LJUBITELJE ZAROT

Čuš zapustil SDS: Nisem poslan ne od Janeza ne od Milana

Objavljeno 23. maj 2016 13.45 | Posodobljeno 23. maj 2016 16.28 | Piše: STA, S. U.

Poslansko skupino in stranko SDS zapušča njen najmlajši poslanec Andrej Čuš, ki bo poslej nepovezani poslanec.

LJUBLJANA – Poslanec Andrej Čuš je ob izstopu iz SDS napovedal, da bo kot samostojni poslanec naredil prvi korak v smeri aktivnega parlamentarizma, s tem pa da bodo presegli položaj v slovenski politiki, »ko si dve osebi delita državo«. »Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez ne Milan,« je dejal.

Čuš, ki je izstopil iz stranke SDS in njene poslanske skupine, je ob sicer nekaj izrečenih kritikah do SDS na današnji novinarski konferenci v državnem zboru pojasnil, da do nekdanje stranke ne goji zamer. A je poudaril, da resno jemlje zavezo, da je predstavnik ljudstva, kot najmlajši poslanec pa želi ostati dosleden.

Ob napovedi aktivnega parlamentarizma je povedal, da bo za uspešno delovanje in pripravo zakonskih sprememb oblikoval programski svet, v katerega želi vključiti strokovnjake, ki so uspešni doma in v mednarodnem okolju. Na to temo ima že dogovorjena srečanja, je pojasnil. Verjame tudi, da bodo s predlaganimi rešitvami na prihodnje volitve pritegnili tisto polovico državljanov, ki že nekaj časa bojkotirajo volitve.

»Naša skrb bo usmerjena v slovensko sedanjost in prihodnost,« napoveduje Čuš, ki ob tem ni odgovoril na vprašanje, ali je to napoved ustanovitve nove stranke. Na vprašanja novinarjev namreč ni odgovarjal.

»S prestopom med samostojne poslance bom naredil prvi korak v smeri aktivnega parlamentarizma, kot ga sam dojemam in je edino zagotovilo, da bo državni zbor vključen v iskanje in sprejemanje najboljših rešitev za Slovenijo in državljane« je dejal. Tako bodo po njegovih besedah presegli sedanjo situacijo v slovenski politiki, »ko sta si dve osebi razdelili državo«. Tako prakso je treba preseči, saj je v taki obliki druge države ne poznajo, je prepričan.

Slovenski parlamentarizem mora po poslančevih besedah postati živ in se odzivati na težave ljudi. Ob tem zagotavlja, da bo deloval v smeri, da bodo dobre rešitve naletele na podporo tako v koaliciji kot opoziciji.

Po izstopu napoveduje zarote

Čuš že napoveduje, da se bodo ob njegovem izstopu iz SDS pojavljale številne teorije zarot, od tega, da je poslan od Janeza Janše, do tega, da iz Murgel od Milana Kučana. »Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez ne Milan, prav tako za mano ne stoji noben stric ali teta iz ozadja,« je dejal in zagotovil, da se je za izstop iz SDS odločil samostojno, na podlagi tega, kar se dogaja v državi, in ker mu ni vseeno za mlade in njihovo prihodnost.

Čuš je sicer najmlajši poslanec, o njegovem izstopu se je že nekaj časa špekuliralo. V zadnjih dneh so se sicer krepila ugibanja o več nezadovoljnih poslancih v SDS.

Deli s prijatelji