VOLITVE

Čudež: Vzhodna Nemca na vrhu Nemčije

Objavljeno 18. marec 2012 18.40 | Posodobljeno 18. marec 2012 18.40 | Piše: S. U., STA

Joachim Gauck je prepričljivo postal novi nemški predsednik.

Joachim Gauck je novi predsednik Nemčije. Foto: Reuters

BERLIN – Nemška zvezna volilna skupščina je danes za novega predsednika po odstopu Christiana Wulffa izvolila Joachima Gaucka. 72-letni Gauck je prejel 991 oddanih glasovnic od 1232, je sporočil predsednik bundestaga Norbert Lammert.

Moti jih predsednikov življenjski slog

Wulff odstopil zaradi suma vpletenosti v korupcijo

Gauckov predhodnik Wulff, doslej najmlajši predsednik Nemčije, je s položaja odstopil 17. februarja. To je storil, potem ko je tožilstvo v Hannovru bundestag zaprosilo za odvzem njegove imunitete zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik zvezne dežele Spodnja Saška.

Ker so nemške politične stranke dosegle širok konsenz o kandidatu, je bila prepričljiva podpora nekdanjemu borcu za človekove pravice Gaucku v 1240-članski volilni skupščini vnaprej pričakovana. Novi nemški predsednik bo pred parlamentom predvidoma zaprisegel 23. marca.

Kljub široki podpori Gaucku v javnosti so se oglasili tudi nekateri, ki so kritični do njegovega življenjskega sloga. Ima namreč partnerico, s katero živi v zunajzakonski zvezi, in to na daljavo. 72-letni Gauck pretežno živi v Berlinu, njegova partnerica, 52-letna novinarka Daniela Schadt pa v Nürnbergu. Kljub temu ga pogosto spremlja na uradnih srečanjih. Ob tem Gauck od leta 1991 živi ločeno od matere svojih štirih otrok, od katere se nikoli ni ločil.

Politični čudež v Nemčiji

Z izvolitvijo Gaucka za predsednika Nemčijo zdaj vodita dva Vzhodna Nemca – iz nekdanje Vzhodne Nemčije je namreč tudi kanclerka Angela Merkel, kar je po navedbah nekaterih nemških medijev skorajda »politični čudež«.

Deli s prijatelji