NORI POPUSTI

Črni petek je tudi raj za popotnike

Objavljeno 18. november 2017 12.34 | Posodobljeno 18. november 2017 12.34 | Piše: T. P.

Tudi v turizmu na črni petek, letos je to 24. november, vabijo z izjemnimi kupčijami.

Fotografija je simbolična.

Vse se je začelo s predbožično nakupovalno mrzlico v Ameriki v 60. letih, ko so si trgovci izbrali dan, tako imenovani črni petek, da z norimi popusti vabijo kupce. Vsesplošni nakupovalni praznik, torej, ki se je prikradel tudi na naša tla. Čeprav ga običajno povezujemo z naskokom na nakupovalna središča, si zaradi črnega petka lahko izbrskate tudi precej cenejši skok v tople in tuje kraje. Tudi v turizmu se na črni petek, ki bo letos 24. novembra, namreč izprsijo z znatnimi popusti.

Letošnji črni petek bo 24. novembra.

Večina potovalnih agencij in letalskih družb sicer tik do zadnjega molči o kupčijah, s katerimi bodo mamile na ta dan, a strokovnjaki, ki so jih kaj naučile ponudbe minulih let in so upoštevali trenutne razmere po svetu, lahko vsaj okvirno najavijo, na kaj naj bomo pozorni čez nekaj dni.

Nekateri spletni portali za rezervacije hotelov in turističnih paketov, kot sta Lastminute.com in Expedia, so se že v preteklih letih vselej izkazali, izjemne akcije imajo pogosto tudi nekateri letalski velikani (denimo British Airways in Qatar Airways), a ne pozabite pobrskati pri letalskih nizkocenovnikih. Vsekakor pa pri iskanju kupčij za ugodno potovanje upoštevajte nekaj nasvetov.

Izhodišče je, seveda, da vemo, kam bi jo želeli mahniti. V datumu odhoda ne bodite preveč togi, saj običajno dobite najvišje popuste za polete med tednom ali ob malce neugodnejših urah dneva ter tedaj, ko na izbrani destinaciji ni vrhunec turistične sezone. V naslednjih dneh, že pred razvpitim petkom, budno spremljajte nove informacije o cenah na spletnih straneh letalskih ponudnikov, potovalnih agencij, portalov za rezervacije ipd. Še bolje – in bolj preprosto – pa je, če si na določenih spletnih straneh, kot so Google Flights, Skyscanner ali Kayak, vzpostavite alarme, ki vas nato po elektronski pošti opominjajo na vsako spremembo v cenah letalskih vozovnic.

Ukrepajte hitro, vendar preberite tudi drobni tisk.

Ker najboljše kupčije običajno poidejo zelo hitro, ne odlašajte in ne razmišljajte preveč, ko zasledite dobro ponudbo, ki ustreza vašim kriterijem glede destinacije in cenovnega razpona. Ukrepajte. A pri tem upoštevajte še zadnji napotek – preberite drobni tisk in bodite pozorni, ali se kje morda ne skrivajo dodatni stroški ali takse. 


S črnega seznama v črni petek

Zelo verjetno bodo letos z velikimi popusti na črni petek mamile destinacije, ki jim razmere niso najbolj naklonjene, Grčija, Tunizija, Turčija, Španija, zaradi orkanov tudi karibsko otočje

 

Deli s prijatelji