PROTEST

Črna Wikipedia

Objavljeno 18. januar 2012 10.43 | Posodobljeno 18. januar 2012 10.43 | Piše: A. L.

Je konec svobodnega interneta?

WASHINGTON – »Predstavljajte si svet brez dostopa do brezplačnega znanja. Že več kot desetletje in z vloženimi več milijoni urami dela, smo gradili največjo enciklopedijo v zgodovini človeštva. Prav zdaj pa ameriški kongres obravnava zakon, ki utegne biti usoden za svobodni internet. Za 24 ur, zato, da bi ozavestili ljudi, bo Wikipedija zatemnjena,« je sporočilo, ki se angleško govorečim izpiše ob obisku Wikipedie. Za druge države, tudi za Slovenijo, zatemnitve ni in lahko še vedno normalno brskamo po Wikipediji.

Zakona SOPA in PIPA

Wikipedija želi na ta način izraziti nestrinjanje z zakonoma imenovanima Sopa (Stop Online Piracy Act) in Pipa (Protect IP Act). Zadnji omogoča, da se, če pride do kakršnih sumov na kršitve ali sumov, da bi stran lahko kršila avtorske pravice, internetni ponudniki strani za Američane blokirajo. Sopa je tesno povezana s Pipo in omogoča, denimo, da se na podlagi sodne odredbe iskalnikom prepovedo zadetki vsebin in kakršni koli stiki s spornimi spletnimi stranmi. Nekateri zakon Sopa enačijo s črno listo ameriške vlade in velikih korporacij.

Oba zakona naj bi nastala kot plod pritiskov zabavne industrije in velikih programerskih korporacij, ki si želijo preprečiti spletno piratstvo.

Deli s prijatelji