PRENOVA

Crillonov inventar na dražbi

Objavljeno 21. april 2013 14.59 | Posodobljeno 21. april 2013 15.00 | Piše: S. I.

Luksuzni pariški hotel Crillon zbira denar za prenovo. Na prodaj je vse, od kopalnih plaščev do celotnega šanka.

Hotel Crillon zbira denar za prenovo (foto: Reuters).

Eden najveličastnejših pariških hotelov bo na dražbi razprodal večino umetelnega pohištva in bogate zbirke vin, da bi zbral denar za veliko prenovo, ki naj bi trajala dve leti. Sloviti Hotel Crillon je po odhodu zadnjega gosta marca letos odprl vrata drugačnim obiskovalcem: iskalcem umetnin in žlahtne kapljice. Petičneži in navadni državljani se lahko zdaj sprehodijo po sobah, apartmajih, jedilnicah in hodnikih, kjer so razstavljene vse stvari, ki bodo na prodaj, od preprog in zaves do hotelirskih uniform in kopalnih plaščev.

Redka ponudba

»Takšna dražba je nekaj edinstvenega, prava češnja na torti,« je prepričan Stephane Aubert iz avkcijske hiše Arcturial. Tako velike dražbe hotelskega inventarja, še posebno iz tako imenitnega hotela, kot je Crillon, so namreč izjemno redke. Eden najveličastnejših predmetov je točilni pult v baru, ki ga je oblikoval kipar César Baldaccini, eden izmed nosilcev francoskega novega realizma 20. stoletja, po katerem se imenujejo tudi francoske filmske nagrade – cezarji. Njegov podpis krasi sprednjo stran bara: zaščiten je s pleksisteklom, odkar je izvirnega pred leti zbrisala čistilka, ki je mislila, da je čečkarija.

Hotel Crillon na elitnem trgu Place de la Concorde ima bogato zgodovino. Palačo, v kateri stoji, je dal 1758. postaviti kralj Ludvik XV., ki je želel tja namestiti svojo vlado. Leta 1791 so jo zasedli revolucionarji in dve leti pozneje pred njo giljotinirali kralja Ludvika XVI. in njegovo ženo Mario Antoinetto, ki je v palačo hodila na glasbene lekcije.

Po revoluciji so stavbo vrnili prejšnjim lastnikom, ki so tam živeli več kot stoletje, dokler je ni odkupila hotelirska skupina Société du Louvre in 1909. odprla hotel Crillon. V njem sta prebivala tako ameriška pop zvezdnica Madonna kot nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, zgornji apartma s pogledom na Slavolok zmage pa je rad najel sloviti skladatelj Leonard Bernstein. Isti apartma zadnja leta vedno najame (neimenovani) gost, ki si s prijatelji – in velikimi količinami šampanjca – ogleda finale slovite kolesarske Dirke po Franciji.

Deli s prijatelji