NESREČNA KRIŽARKA

Concordia v nekaj dneh že na gladini

Objavljeno 14. september 2013 16.51 | Posodobljeno 14. september 2013 16.51 | Piše: A. P.

Reševanje tragične križarke se bo predvidoma začelo v ponedeljek.

Že prihodnji teden bi bila lahko nesrečna križarka Costa Concordia postavljena pokončno. Skoraj dve leti po tragičnem brodolomu, ki je zahteval več kot 30 žrtev, se bo tako začel proces odstranjevanja velikanskega plovila. Costa Concordia je od januarja 2012 ob obali toskanskega otoka Giglio. Delavci bodo 114.000-tonsko ladjo postavili pokončno s pnevmatskimi stroji, tako da bo stala na morskem dnu in na posebno v ta namen zgrajeni podvodni ploščadi. Potapljači so predhodno pod ladjo namestili vreče, v katere so prelili kar 18.000 ton cementa. Ta naj bi plovilo podpiral in preprečil, da bi se med osem- do deseturnim postavljanjem prelomilo. Namestili so tudi velikanski plovec, ki bo pomagal ohraniti trup enovit. Ko bo enkrat pokonci, bo imela plovca na obeh bokih, ki jo bosta dvignila z dna, da bo ponovno lahko plula.

Odstranitev križarke naj bi stala 500 milijonov evrov

»Z ribiškimi mrežami bomo lovili manjše kose ladje in razbitine, ki se bodo dvigovale izpod plovila,« je pojasnil eden izmed vodij dvigovanja ladje Nicholas Sloane. Reševalna ekipa bo nato pregledala vsako kabino posebej in najdene predmete predala italijanskemu državnemu tožilstvu. Delavci bodo prav tako iskali trupli dveh ljudi, Italijana in Indijca, ki jim ju doslej še ni uspelo najti, kamere pa bodo prečesale morsko dno. Nato bodo ladjo odvlekli in razstavili. Skupno naj bi odstranitev križarke stala 500 milijonov evrov. Za kako velik projekt gre, zgovorno priča dejstvo, da na njem vsak dan dela 500-članska ekipa iz 21 držav.

Natančen dan začetka dvigovanja ladje še ni določen, je pa v sredo Franco Habrielli, komisar civilne zaščite, povedal, da se bo Costa Concordia zravnala najverjetneje že v ponedeljek.

Spomnimo, da je ladja zadela v podvodno skalovje med nepremišljenim manevrom v bližini obale, sledila pa je kaotična evakuacija. Julija je bilo na zaporno kazen obsojenih pet članov posadke in uradnik podjetja Costa Cruises. Sojenje prvoobtoženemu kapitanu ladje Francescu Schettinu še vedno traja.

Deli s prijatelji