EKOLOŠKA BOMBA

Človeški iztrebki ogrožajo Mount Everest

Objavljeno 06. marec 2015 11.32 | Posodobljeno 06. marec 2015 11.33 | Piše: D. P.

Vsi alpinisti bodo morali po novem z gore prinesti osem kilogramov odpadkov, saj bodo tako pomagali očistiti streho sveta.

Ogromno smeti ostane na Mount Everestu.

KATMANDU – Človeški iztrebki postajajo velik problem Mount Everesta, ki ga letno obišče več kot 700 alpinistov. Predstavniki nepalske alpinistične zveze pa opozarjajo, da zavoljo človeških fekalij strehi sveta grozi izbruh nalezljivih bolezni. Med odpadki je v Himalaji ostalo precej porabljenih kisikovih bomb, šotorov, pločevink, po nekaterih podatkih pa so tam tudi nerazpadla trupla pokojnih alpinistov.

Brez prepovedi

Alpinisti in šerpe preživijo na Mount Everestu dva meseca, sezona se začne v prihodnjih dneh, traja pa do maja. Lanska sezona je odpadla zaradi smrti 16 lokalnih vodnikov, ki jih je pokopal snežni plaz. Kljub ekološki bombi, ki grozi Nepalu zaradi malomarnosti pri ravnanju z odpadki, pa vzponov na Everest ne bodo prepovedati, saj so pomemben vir financiranja.

V taborih posebna stranišča

Alpinisti po navadi opravijo veliko potrebo kar v snegu, za njimi pa ostanejo toaletni papir in iztrebki, ki se ne razgradijo povsem, ampak se kopičijo. V nekaterih baznih taborih obstajajo posebna stranišča, ki jih pošljejo v dolino, ko se napolnijo. Nekateri plezalci pa vzamejo s sabo tudi mobilne toaletne vrečke.

Visoka varščina

Nepalska vlada še nima povsem izdelane strategije, kako se bo lotila problematike človeških iztrebkov. Vsaka odprava mora pred začetkom plezanja vplačati tudi 4000 dolarjev varščine. Če njeni člani ne ravnajo v skladu z navodili in s pravili, lahko celo ostanejo brez tega denarja.

Vsi alpinisti bodo morali po novem z gore prinesti osem kilogramov odpadkov, saj bodo tako pomagali očistiti streho sveta. 

Deli s prijatelji