PROVOKATIVNA KAMPANJA

Clintonova: Trump bi lahko ženske manj oboževal in bolj spoštoval

Objavljeno 07. september 2015 23.50 | Posodobljeno 07. september 2015 23.51 | Piše: STA, S. U.

Človek, ki je užalil vsa ključna volilna telesa, pa tudi ženske in Latinoameričane, je po anketah v vodstvu v bitki za novega ameriškega predsednika.

NEW YORK – Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton meni, da je vzpon newyorškega milijarderja Donalda Trumpa na vrh republikanskih kandidatov žalostna novica za ameriški politični sistem, vendar se bo morala z njo sprijazniti, saj je bila v nedeljo objavljena prva anketa, po kateri bi jo Trump premagal.

Clintonova je o Trumpu govorila v petek za televizijo MSNBC, kjer je morala spet največ časa porabiti za pojasnila glede svoje elektronske pošte, ko je bila na položaju državne sekretarke. Uporabljala je zasebni strežnik in republikanci upajo, da bo preiskava odkrila, da je prek tega strežnika pošiljala prepovedano zaupno pošto. Clintonova trdi, da ni kršila zakonov, vendar pa bodo drugi ugotovili, ali je res tako.

V soboto je Trumpa kritizirala v državi New Hampshire, ki bo imela februarja takoj po strankarskih zborovanjih v Iowi prve volitve strankarskih kandidatov. Obregnila se je ob njegov odnos do žensk, rekoč, da bi jih lahko malo manj oboževal in malo bolj spoštoval.

Trump ustrelil nazaj

Trump se je takoj oglasil po twitterju in opozoril, da je imela Clintonova za grdo govorjenje o njem na voljo največji bralnik ('teleprompter'), kar jih je videl, ter pribil, da je sama skupaj z Jebom Bushem v žepu lobistov, sam pa za kampanjo troši svoj denar. Trump se rad prepira z vsemi, še najbolj pa z republikanci, ki jih je strah prihodnosti stranke z njim na čelu. Konservativna organizacija Klub za rast je začela iskati bogate donatorje za kampanjo proti njemu, Trump pa jih je napadel, da to delajo, ker od njega niso dobili nič denarja.

Vse več vplivnih republikancev razmišlja, ali mu bo morda res uspelo dobiti nominacijo. Ankete to vse bolj potrjujejo in Trump je konec preteklega tedna podpisal izjavo, da bo ostal republikanec in se v primeru poraza ne bo podal med neodvisne, ampak bo podprl zmagovalca med republikanci.

Prepir z njim je nevaren

Človek, ki je užalil vsa ključna volilna telesa, pa tudi ženske in Latinoameričane, ki je nesramen do vseh, njegova politika je polna posploševanja, pomanjkanja podrobnosti in lastne hvale, je v vodstvu. Tokrat bi glede na anketo Survey USA v hipotetičnem dvoboju premagal tudi Clintonovo s 45 proti 40 odstotkom.

Bernarda Sandersa, ki vse bolj diha za ovratnik Clintonovi, bi Trump premagal s 44 proti 40 odstotkom, Josepha Bidna, ki se še ni odločil za kandidaturo, pa s 44 proti 42 odstotkom. To je sicer le ena anketa, vendar pa so daleč tisti časi, ko so v anketah demokrati po vrsti premagovali Trumpa.

Za Trumpa normalni zakoni politične gravitacije v ZDA ne delujejo in tudi odstopanja od prepričanj konservativnih volivcev, ki bodo v primarnem procesu ključnega pomena, mu ne škodi. Trump je na primer dejal, da jedrskega dogovora z Iranom, proti kateremu so vsi republikanski kandidati, ne bo odpravil, ampak izboljšal, kot to zna le on.

Glede glavne občinske uradnice v Kentuckyju Kim Davis, ki raje sedi v zaporu, kot da bi izdajala poročna dovoljenja homoseksualnim parom, pa Trump drugače od kolegov ni imel usmiljenja. »Smo država zakonov, odločitev glede porok je bila sprejeta in to je sedaj zakon. Če bi hotela, bi lahko pooblastila druge za izdajo dovoljenj,« pravi Trump.

 

Deli s prijatelji