POREDNEŽ

Claudio iz župnije, ker bo postal – oče!

Objavljeno 27. januar 2015 18.03 | Posodobljeno 27. januar 2015 18.03 | Piše: E. B.

Italijanski župnik med nedeljsko mašo naznanil očetovstvo in odhod.

Fotografija je simbolična.

RIM – »Dragi vsi zbrani, mladi in starejši, prisotni in odsotni, nekaj vam moram povedati: v sredo odhajam iz župnije – postal bom oče!« Tako je 50-letni duhovnik Claudio Cavallo povedal ob koncu nedeljske maše v Borgu San Dalmazzo v italijanski pokrajini Cuneo.

Odločil se je zapustiti Cerkev in si ustvariti življenje – in družino – s partnerico, ki bo rodila marca. »Rad bi se poslovil od vas in se obenem zahvalil Bogu za del poti, ki sva jo prehodila skupaj. Vem, da ostaja moj učitelj, zato sem srečen človek,« je še dejal duhovnik, o neobičajnem sklepnem delu maše pa obsežno poročajo italijanski mediji. Cavallo, zadnjih pet let zelo cenjeni prebivalec mesta na severozahodu škornja in nadvse priljubljeni župnik, je s svojo življenjsko prelomnico vernike soočil med zadnjim obredom v nabito polni cerkvi, vzdihom, vzklikom, presenečenim in pa tudi jeznim pogledom sprva ni bilo videti konca. »Po dolgem in tehtnem premisleku, molitvi in pogovoru z nadrejenimi sem sprejel to odločitev, ki bo prinesla ključno spremembo v mojem življenju,« je še pojasnil Cavallo. »Ta preobrat nikakor ne bo izničil vsega, kar sem vsak dan do zdaj negoval in v kar sem toliko let neomajno verjel, žal pa ni združljiv z mojo zdajšnjo funkcijo. Ne morem pač biti duhovnik in oče svojega otroka obenem, celibat mi tega preprosto ne dopušča. Kljub temu bo Cerkev še naprej moja mati, nikoli ne bom pretrgal stika z njo, saj me je prav ona naučila brezpogojno ljubiti,« je svoje šokantno naznanilo sklenil duhovnik in nazadnje požel gromek aplavz.

Kdo je srčna izbranka, ki je spreobrnila duhovnika, in kje bo družinica živela, ni znano, v Borgu San Dalmazzo pa bodo oči nedvomno na pecljih. Pristojna škofija Cavallovega zasebnega življenja namreč ne bo komentirala, so zatrdili, obenem pa že pomirili zaskrbljene vernike, saj jim bo že prihodnjo nedeljo pridigal nov duhovnik. 

Deli s prijatelji