PROVOKATIVNA TABLICA

Clarkson užalil Argentince

Objavljeno 26. oktober 2014 12.13 | Posodobljeno 26. oktober 2014 12.13 | Piše: S. I.

Razlog za proteste naj bi bila registrska tablica, ki da je Argentince spominjala na falklandsko vojno.

Jeremy Clarkson Foto: Reuters

Argentinska veleposlanica v Londonu se je uradno pritožila britanski radiotelevizijski mreži BBC zaradi nedavnega snemanja avtomobilistične oddaje Top Gear v Argentini, njenega voditelja Jeremyja Clarksona pa obtožila »provokativnega in žaljivega vedenja«. Alicia Castro je med obiskom na sedežu BBC dejala, da je Clarkson med snemanjem namenoma obujal spomine na falklandsko vojno pred 32 leti, nato pa še žalil argentinsko vlado in ljudstvo, zaradi česar Argentina zahteva opravičilo BBC.

Diplomatski odnosi med Argentino in Britanijo so, milo rečeno, napeti od vojne za Falklandsko otočje leta 1982, ko je argentinska vojska zasedla britanske otoke, ki ležijo okoli 500 kilometrov od argentinske obale. Po desettedenski vojni so jih britanske sile vrnile pod okrilje Združenega kraljestva.

Provokativna tablica

In kaj se je sploh zgodilo? Jeremy Clarkson, ki sicer slovi po tem, da je brez dlake na jeziku, je z ekipo Top Geara na začetku meseca snemal posebno oddajo v Argentini. Težava pa je nastala, ko so domačini na njegovem porscheju 928 zagledali registrsko tablico, na kateri je pisalo H982 FKL. Prepričani, da gre za provokacijo, ki da spominja na vojno iz leta 1982, so začeli z opekami in kamni obmetavati avtomobile britanske snemalne ekipe, tako da je bila ekipa Top Geara prisiljena pobegniti iz države. »Na tisoče ljudi nas je preganjalo iz Patagonije do meje s Čilom,« je po vrnitvi v Britanijo izjavil Clarkson. »Bil sem že v Iraku in Afganistanu, a to je bilo nekaj najbolj srhljivega v mojem življenju,« je dodal.

Televizijski voditelj in BBC vztrajata, da ni šlo za potegavščino, ki se je izrodila. »Tokrat res nismo storili ničesar narobe. Registrska tablica je bila popolno naključje. Ko so nas opozorili nanjo, smo jo zamenjali. In večina teh 'vojnih veteranov', ki smo jih razburili, je bila stara okoli dvajset let. Računica se nekako ne izide,« je poudaril Clarkson, ki je prepričan, da so jih iz države nagnali iz političnih razlogov.

Top Gear je v Guinnessovi knjigi rekordov vpisan kot najbolj gledana tematska televizijska oddaja na svetu, ki jo predvajajo v več kot 200 državah po vsem svetu. Jeremy Clarkson je bil že večkrat na tapeti zaradi svojega ostrega jezika. Nazadnje si je prislužil opozorilo medijske nadzorne agencije Ofcom zaradi rasistične opazke, pred tem pa je njemu in njegovi ekipi uspelo razburiti tudi Mehičane, Nemce, Poljake, Romune in Albance, če naštejemo le nekaj primerov, pri čemer ne omenjamo posameznikov ali družbenih skupin, iz katerih se je doslej norčeval.

Deli s prijatelji