SOJENJE

Članica Pussy Riot izpuščena na prostost

Objavljeno 10. oktober 2012 23.03 | Posodobljeno 10. oktober 2012 23.03 | Piše: Ma. F., STA

Jekaterino Samucevič so danes izpustili iz zapora, saj ji je sodišče obsodbo spremenilo v pogojno kazen.

MOSKVA – Moskovsko prizivno sodišče je danes odredilo izpustitev ene od članic ruske punkovske skupine Pussy Riot, Jekaterino Samucevič, medtem ko je za preostali dve, Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo, potrdilo kazen dveh let prisilnega dela zaradi žaljivega nastopa v cerkvi.

Jekaterina pri nastopu ni sodelovala

Samucevičevo naj bi še danes izpustili iz zapora, saj ji je sodišče obsodbo spremenilo v pogojno kazen. Varnostniki so jo namreč vrgli iz katedrale, še preden bi lahko sodelovala pri nastopu. Kot je danes na sodišču izpostavila Samucevičeva, ne verjame, da so s kolegicami storile kaj kaznivega. »Vse tri imamo enako stališče. Ne čutim se kriva, da sem povzročila javni nered,« je pojasnila. »Če smo s svojimi dejanji nenamerno užalile vernike, se opravičujemo. Ideja protesta je bila politična, ne verska,« je dodala.

Izpodbijali bosta odločitev sodišča

Odvetnik Mark Fejgin je medtem že napovedal, da nameravata Aljohina in Tolokonikova izpodbijati današnjo odločitev. Prepričani sta namreč, da sta nedolžni. Po njegovih besedah se bodo, če bo treba, obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Deli s prijatelji