Zvezdni prah starejši od Zemlje

Delci so z meteorita, ki je padel v Avstraliji leta 1969. Pasta je smrdela kot pokvarjeno arašidovo maslo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Zvezdni prah, ki je nastal pred več kot petimi milijardami leti, dolgo pred rojstvom Zemlje in Sonca, so znanstveniki našli na meteoritu, ki je leta 1969 padel na Avstralijo. To je najstarejši znani trdni material na modrem planetu. Majhne granule zvezdnega prahu, ki so ga raztresle umirajoče zvezde, razkriva nastajanje oziroma razvoj zvezd na Rimski cesti. Ko zvezda umre, se delci razkropijo po vesolju in postanejo sestavni delci novih zvezd, planetov, lun in meteoritov. Ta meteorit je akumuliral zvezdni prah milijarde let, med katerimi je taval po vesolju, preden je padel na Zemljo blizu avstralskega mesta Murchison.

»So trdni vzorci zvezd, pravi zvezdni prah,« pravi Philipp Heck, vodilni avtor študije delcev in kustos v muzeju Field v Chicagu, kjer so največji deli meteorita iz Murchisona. »Gre za najstarejši trdni material vseh časov, veliko nam pove o nastanku zvezd v naši galaksiji.«

Ekipa je analizirala 40 delcev; da so lahko določili starost zvezdnega prahu, so delce meteorita zdrobili v pasto, ki je imela neprijeten vonj, so povedali znanstveniki. Smrdela je kot pokvarjeno arašidovo maslo. Pasto so nato razgradili s kislino, dokler ni ostal le zvezdni prah. Znanstveniki so analizirali, kako dolgo so bili izpostavljeni sevanju v vesolju. Nekateri, so ugotovili znanstveniki, so stari več kot 5,5 milijarde let, najstarejši kar 7,5 milijarde let; za primerjavo: Sonce je nastalo pred 4,6 milijarde let, Zemlja je stara 4,5 milijarde let. Le 10 odstotkov je starejših ob 5,5 milijarde let, večina delcev je mlajša, stara od 4,6 do 4,9 milijarde let, kar dokazuje nastanek novih zvezd na Rimski cesti pred okoli sedmimi milijardami let, življenjska doba zvezde je več milijard let. »Verjamem, da se v meteoritu Murchison in drugih meteoritih skrivajo še starejši delci, le odkriti jih moramo,« je še dejal Heck.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije