NA DAN ŽALOVANJA

Žalost do neba: iz ruševin padlega viadukta izvlekli mrtvo družino

Število žrtev katastofe pri sosedih se je povzpelo na 41.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: AP
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: AP

GENOVA – V Italiji se je danes, ko poteka dan žalovanja za žrtvami torkovega zrušenja avtocestnega viadukta Morandi v Genovi, število žrtev te katastrofe povečalo na 41. Reševalci so namreč odkrili trupla devetletne deklice in njenih staršev, ki so umrli v avtomobilu. Uradno novo število žrtev še ni potrjeno, saj morajo trupla še formalno identificirati. Na twitterju so gasilci potrdili le najdbo uničenega avtomobila s trupli.

Za žrtve so pripravili državni pogreb, ki se ga udeležujeta tudi italijanski premier Giuseppe Conte in predsednik Sergio Mattarella. Zbralo se je na tisoče žalujočih. Krste žrtev so odeli v cvetje in nanje položili fotografije. Med njimi je tudi krsta najmlajšega umrlega, osemletnega dečka, ki je umrl ob svojih starših. Krste žrtev iz tujine so odeli v njihove nacionalne zastave, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
 

Začasna kapela


Navzoči so z aplavzom pozdravili gasilce, ko so pred začetkom slovesnosti vstopili v veliko halo, preurejeno v začasno kapelo. Aplavz je pospremil tudi prihode ministrov za gospodarstvo in notranje zadeve Mattea Salvinija in Luigia di Maia, pa tudi Mattarelle. Pred začetkom slovesnosti je Mattarella več minut govoril z družinami žrtev. Navzoči so toplo pozdravili tudi igralce prvoligaških nogometnih klubov Genova in Sampdoria, ki so se pogrebne slovesnosti udeležili, potem ko so italijansko nogometno zvezo zaprosili za prestavitev terminov tekem, ki bi jih morali sicer igrati ta konec tedna.

Družine več umrlih se sicer iz protesta niso želele udeležile pogrebne slovesnosti in maše, saj so zaradi nesreče jezne na oblasti. Nadškof Angelo Bagnasco, ki vodi mašo, je izrazil svoje spoštovanje in razumevanje do njihove odločitve.
 

V globino več kot 30 avtomobilov in tovornjakov


Viadukt Morandi se je zrušil v torek med nevihto, z njim je 45 metrov v globino zgrmelo več kot 30 avtomobilov in tovornjakov. Razlog za katastrofo preiskovalci še ugotavljajo, bi pa lahko bila kriva načeta jeklenica. Italijanska vlada je že sprožila postopek odvzema koncesije zasebnemu podjetju, ki upravlja s tem delom in številnimi drugimi deli italijanskih avtocest. Podjetje Autostrade per l'Italia odgovornost zavrača, vodilni v družbi naj bi se tudi udeležili današnje pogrebne slovesnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije