LEICA

Za fotoaparat rekordnih 2,4 milijona evrov

Za redek in dobro ohranjen fotoaparat se je vnelo divje draženje.
Fotografija: Od 25 testnih fotoaparatov so ohranjeni le trije. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Od 25 testnih fotoaparatov so ohranjeni le trije. FOTO: REUTERS

Redek fotoaparat se je vpisal med rekorderje: leico iz leta 1923 so na dražbi v avstrijski prestolnici prodali za rekordnih 2,4 milijona evrov, so sporočili iz dunajskega muzeja Westlicht.
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Leta 1923, dve leti preden so fotoaparati te blagovne znamke prišli na trg in se začeli prodajati, je Ernst Leitz naredil 25 testnih, prototipov, in ta, ki so ga dražili zdaj, je eden od teh. Izklicna cena je bila 400.000, a se je za leico serije 0, št.122, ki je v izjemnem stanju, vnel srdit boj, divje draženje. A zmaga vselej le eden, tokrat je bil najuspešnejši kupec iz Azije, ki je za redki biser plačal šestkrat več, kot so dražitelji pričakovali. Iz muzeja so sporočili, da so iz te serije v originalnem stanju le še trije fotoaparati. Gre za najvišjo izplačano vsoto za leico doslej; dosedanji rekord je bil iz leta 2012, ko je kupec za leico serije w0 št. 116 plačal kar 2,16 milijona evrov.
Leica serije 0 št. 122 je iz leta 1923. FOTO: REUTERS
Leica serije 0 št. 122 je iz leta 1923. FOTO: REUTERS

Nič čudnega, fotoaparat je bil namreč deležen hvale ne le zaradi zaobljenih linij, pač pa tudi zaradi kakovostnih fotografij, ki so bile precej pred svojim časom. Po vsem svetu znana in priznana nemška blagovna znamka še danes izdeluje vrhunske fotoaparate in slovi po izjemni optiki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije