MARATONSKA SEJA

VIDEO: Pretep v parlamentu, vroča poslanska kri

Neotesani turški politiki so si skočili v lase.
Fotografija: Fotografija je simbolična.  FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična.  FOTO: Getty Images

Potem ko so sprejeli sporni volilni zakon, so si poslanci skočili v lase. V turškem parlamentu je bilo veliko polemik o zakonu, ki naj bi dal prosto pot prevaram na volitvah.

Po mnenju kritikov bo zakon sprejet v parlamentu v Ankari koristil predvsem vladajoči Stranki za pravičnost in razvoj (AKP) na parlamentarnih in predsedniških volitvah prihodnje leto.

Zakonodajo s 26 členi so sprejeli na maratonski seji parlamenta, ki je trajala vso noč. Prišlo pa je celo do pretepa med poslanci AKP in opozicije. S sprejeto volilno zakonodajo bodo lahko stranke znova oblikovale predvolilne koalicije, kar bo manjšim strankam omogočilo, da bodo presegle desetodstotni volilni prag in vstopile v parlament.

Sporne volilne glasovnice

Od tega bosta največ koristi verjetno imeli AKP turškega predsednika Redžipa Tajipa Erdogana in njena zaveznica, ultra nacionalistična MHP, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stranki sta že oblikovali zavezništvo, kar bo MHP omogočilo vstop v parlament.

Eden najspornejših ukrepov v novi zakonodaji je ta, da bodo veljavne tudi glasovnice brez uradnega pečata. Nasprotniki trdijo, da bo to ogrozilo varnost volitev in spodbudilo volilne prevare.

S tem ukrepom so sicer legalizirali odločitev volilne komisije, ki je med lanskim referendumom upoštevala tudi glasovnice brez pečata, do česar so bili v opoziciji precej kritični, spominja dpa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije