SMRTONOSNI CIKLON

VIDEO: Katastrofa, vidna iz vesolja: po cestah ležijo trupla

Več deset tisoč jih je ostalo brez doma.
Fotografija: Poplave, ki jih je povzročil ciklon Idai. FOTO: Esa
Odpri galerijo
Poplave, ki jih je povzročil ciklon Idai. FOTO: Esa

MAPUTO – Ciklon Idai, ki je konec prejšnjega tedna pustošil po Mozambiku in Zimbabveju, je zahteval številne smrtne žrtve. Po besedah predsednika Mozambika Filipeja Nyusija, ki si je ogledal najbolj prizadeta območja, bi lahko bilo samo v tej državi okoli tisoč žrtev. Predsednik je opisal, kako so trupla plavala v rekah. Dodal je, da gre za verjetno najbolj smrtonosen ciklon v zgodovini regije.

Ob cesti nedaleč od mesta Beira leži med 300 in 400 trupel, poroča CNN. Zaradi poplav je sredi kopnega nastal začasni ocean in to tam, kjer je še nekaj dni prej živelo na tisoče ljudi, viden pa je iz vesolja, kot kažejo fotografije Evropske vesoljske agencije (ESA).

Uradno število mrtvih zaradi ciklona v Mozambiku je 293, v vsej južni Afriki pa 180. V Zimbabveju je uradna številka mrtvih 98, pogrešanih je 217 ljudi. Hudo prizadet je bil tudi Malavi, kjer so našteli 122 smrtnih žrtev.

Ciklon je prinesel vetrove, ki so divjali s skoraj 180 kilometri na uro. »Nobena zgradba ni nepoškodovana. Ni elektrike. Ni telekomunikacijskih povezav. Strehe številnih hiš so se udrle, podrli so se številni zidovi. Mnogi v mestu so izgubili svoje domove,« je o stanju v mestu Beira povedal vodja programa ZN za hrano Gerald Bourke. Okoli 1500 ljudi je bilo poškodovanih samo zaradi padajočih dreves ali delov stavb.

V Mozambiku in Malaviju, dveh izmed najrevnejših držav na svetu, je deževalo od začetka marca, zato so bila številna območja poplavljena že pred prihodom ciklona. Številni prebivalci so brez elektrike, porušeni mostovi pa vojski otežujejo reševanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije