SOLZIVEC DRUGIČ

VIDEO: Drama v parlamentu: poslanci s solzivcem preprečili glasovanje

V kosovskem parlamentu je bilo spet pestro.
Fotografija: Solzivec v parlamentu. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Solzivec v parlamentu. FOTO: posnetek zaslona

PRIŠTINA – V kosovskem parlamentu je bilo danes večkrat preprečeno glasovanje o ratifikaciji sporazuma o meji s Črno goro, saj so poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev že štirikrat vrgli solzivec, poročajo tuje tiskovne agencije in mediji.


Poslanci vseh političnih skupin v parlamentu so obsodili uporabo solzivca za uresničevanje političnih ciljev, poslanka Samoopredelitve (Vetevendosje) Aljbuljena Aljiu pa je dejala, da ne bodo dovolili ratifikacije sporazuma, poroča srbsko uredništvo regionalne televizije N1.

Potem ko so solzivec danes prvič uporabili, ko je bil izpolnjen kvorum za glasovanje, so po premoru, ki ga je določil predsednik parlamenta Kadri Veseli, poslanci Samoopredelitve solzivec odvrgli še enkrat, ko je Veseli poslance pozval h glasovanju. Solzivec so kasneje uporabili še tretjič in po enournem premoru še četrtič, čeprav so medtem okrepili varovanje, pet poslancev Samoopredelitve pa je policija zaradi uporabe solzivca prijela, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Za ratifikacijo je potrebna podpora 80 poslancev od skupno 120.

Ukinitev vizumov?

V kosovskem parlamentu že večkrat ni uspela ratifikacija tega sporazuma, ki sta ga državi podpisali avgusta 2015, a ne samo zaradi nezadostne podpore, ampak tudi zaradi oviranja dela, saj so poslanci Samoopredelitve med razpravo že večkrat v parlamentu vrgli solzivec. Ratifikacija sporazuma je ob boju proti korupciji eden od pogojev za ukinitev vizumov za državljane Kosova za vstop v države članice Evropske unije.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije