SREČANJE

Varnostni svet OZN o končanju vojne v Siriji

Na Švedskem se je neformalno sestalo 15 članic.
Fotografija: Sirija. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Sirija. FOTO: AFP

BACKAKRA – Varnostni svet Združenih narodov se je danes sešel na neformalnem delovnem srečanju na jugu Švedske v kraju Backakra v poskusu preseganja razlik za končanje sedemletne vojne v Siriji.

Tovrstno letno neformalno srečanje veleposlanikov 15 članic VS ZN sicer običajno poteka v palači na Long Islandu. Tokrat pa jih je nestalna članica sveta Švedska skupaj z generalnim sekretarjem ZN Antoniem Guterresom povabila v pred kratkim obnovljeno poletno rezidenco nekdanjega, zdaj že pokojnega generalnega sekretarja ZN Daga Hammarskjolda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura naj bi se srečanju pridružil v nedeljo.
Guterres je ob prihodu izpostavil, da so še vedno soočeni z resno razdeljenostjo, ko gre za Sirijo. Izpostavil je, da morajo najti pot zaradi kršitev mednarodnega prava, ki ga predstavlja uporaba kemičnega orožja.

Na srečanju govorijo tudi o načinih za krepitev in večjo učinkovitost mirovnih misij ZN, je sporočila švedska vlada.
Varnostni svet se je brez uspeha že šestkrat sestal po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v sirski Dumi 7. aprila, a mu zaradi razhajanj med stalnimi članicami ni uspelo doseči dogovora o ukrepanju. Rusija – ključna zaveznica režima v Damasku – zanika, da bi Sirija uporabila kemično orožje v napadu. ZDA, Francija in Velika Britanija pa Rusijo obtožujejo, da svoje stalno članstvo s pravico veta izkorišča za zaščito sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Na dvodnevnem neformalnem srečanju na Švedskem ni pričakovati rešitev, nudi pa priložnost za izmenjavo mnenj v nekoliko bolj neformalnem okolju daleč od New Yorka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije