Titovi načrti: Jugoslavija od Celovca do Istanbula

Slovenija bi bila večja, slovite »kokoške« ne bi bilo.
Fotografija: Tito si je želel Jugoslavijo, ki bi bila svetovna velesila. FOTO: Str Reuters
Odpri galerijo
Tito si je želel Jugoslavijo, ki bi bila svetovna velesila. FOTO: Str Reuters

Nostalgija po nekdanji skupni državi Jugoslaviji je tudi v Sloveniji še vedno prisotna. Številni so prepričani, da je bilo življenje v SFRJ bolj brezbrižno in varnejše, spet drugi pa prisegajo, da je bila Jugoslavija umetna tvorba, ki je desetletja na silo skupaj držala sicer nezdružljive narode.
 
Država, ki je imela nekoč tretjo najmočnejšo vojsko v Evropi in deseto najmočnejšo na svetu, se je končala z brutalnim prelivanjem krvi, vprašanje pa je, kakšna bi bila njena usoda, če bi se uresničil malo znani tajni načrt njenega dolgoletnega voditelja Josipa Broza Tita. Po mnenju nekaterih zgodovinarjev je Tito želel še večjo in močnejšo Jugoslavijo, ki bi bila ne le regionalna, ampak svetovna velesila, pišejo hrvaški in srbski mediji.
 
Tito je po besedah zgodovinarke Sabrine Ramet želel, da bi ozemlje Jugoslavije vključevalo obmejna območja okoli Jugoslavije: Grčijo, Trakijo, Albanijo, Bolgarijo in vsaj del avstrijske Koroške kot tudi cel del Furlanije Julijske krajine. Rametova se sklicuje na izjavo politika Svetozarja Pribćevića, da bi se Jugoslavija morala raztezati »od Soče do Soluna«.

Zemljevid velike Jugoslavije. FOTO: Houseofhesse, posnetek zaslona
Zemljevid velike Jugoslavije. FOTO: Houseofhesse, posnetek zaslona


Po drugi svetovni vojni je Tito napovedal, da si Jugoslavija prilašča Trst in celo Karintijo, vključno z avstrijsko Koroško. »Osvobodili smo Koroško, a so mednarodni pogoji bili taki, da smo jo morali začasno zapustiti. Koroška je naša in zanjo se bomo borili,« je tedaj napovedal Tito.
 
Pojavil se je tudi zemljevid, kakšna bi bila Jugoslavija, če bi se Titovi načrtu uresničili v dveh primerih: da bi njegova vizija vključevala Albanijo ter dele Romunije in Grčije vključno s Slounom ter da bi Blejski sporazum med Titom in bolgarskim voditeljem Georgijem Dimitrovim iz leta 1947 vključeval integracijo Bolgarije v skupnost jugoslovanskih republik. Če bi se taki načrti uresničili, bi se Jugoslavija raztezala od Celovca do Istanbula. Republika Slovenija bi v okviru SFRJ obsegala ne le Trst, ampak segala še globlje na ozemlje današnje Italije zahodno od Vidma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije