Štorklja strada zaradi nesrečne ljubezni

Klepetan je vsako leto preletel pol sveta, da se ji je pridružil v gnezdu Malena živi na isti strehi že 27 let, prezimi pa v hiši na toplem
Fotografija: FOTO: Rajšek Bojan
Odpri galerijo
FOTO: Rajšek Bojan

Sedemnajst let ljubezni in zvestobe je resnično občudovanja vredno, če pa sta glavna junaka te romantične zgodbe štorklji, resnično le redki ne ostanejo odprtih ust. Toda pravljice je konec, se je izkazalo, Malena je ostala sama. In kot kaže, ji brez ljubezni ni živeti.
 

Njeno srce je zlomljeno


Hrvaška štorklja iz vasi Brodski Varoš v Slavoniji zdaj v svojem gnezdu na strehi hiše sameva z zlomljenim srcem. Stanje je nadvse resno, poroča njen skrbnik, upokojeni hišnik Stjepan Vokić, kajti Malena zavrača hrano, začelo ji je odpadati perje. Njen Klepetan jo je pustil na cedilu, morda je celo poginil, domneva Vokić, saj je bil že v letih in ni bil videti več tako krepak kakor prej. Tudi Maleni, pravi, se je zdravje počasi začelo slabšati že lani, a zdaj, ko se samec ni vrnil k njej, je v naravnost obupnem stanju. Vse štorklje so po začetku pomladi že pripotovale nazaj, razen Klepetana, ugotavlja Vokić in pravi, da je samec lani priletel iz Južne Afrike po 13.000-kilometrski poti že sredi marca, pa tudi gnezdo je zapustil mnogo bolj zgodaj kot običajno.

Maleno je Vokić našel leta 1993: bila je ustreljena, njeno krilo zlomljeno. Ker ni mogla več vzleteti, ji je postavil gnezdo na strehi hiše, pozimi pa ji omogoči bivanje v toplem in zaprtem prostoru. Tudi med skrbnikom in ptico se je razvilo pristno prijateljstvo, kot pravi priletni gospod, za Maleno skrbi kakor za svoje vnuke.


»Zelo sva navezana. Zaradi nje ne potujem, poleti ne grem na morje, tudi prijatelje zanemarjam, da lahko skrbim zanjo in sem ji vedno na razpolago. Kupujem ji ribe, a je zdaj težko dobiti kakovostne, zato imam z njeno prehrano kar veliko dela,« je pojasnil
Vokić, ki srčno upa, da se bo štorklji zdaj pridružil kakšen drug samec, zato ji je postavil novo gnezdo, a letos bo, kot kaže, samevala, saj vse snubce odganja. Klepetan se je samici prvič pridružil leta 2002, skupaj sta imela 66 mladičev, njuna zgodba pa je zakrožila po vsem svetu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije