Smrtonosni virus v Evropi povzroča paniko, zaščitne maske razprodane

V Franciji odkrili še eno osebo, ki je okužena s koronavirusom.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images

V petek zvečer je odjeknila vest, da je koronavirus iz Kitajske prišel tudi v Evropo. Najprej so oblasti v Franciji sporočile, da sta okuženi dve osebi, danes pa so razkrili, da so odkrili še eno. Moški (31) in njegova leto dni mlajša soproga sta v Francijo prispela že 18. januarja, a takrat nista imela nobenih simptomov te smrtonosne bolezni. Tretji pacient je 48-letni Kitajec, ki dela v vinarstvu. Ta je v Francijo prispel 22. januarja, zdravnika pa je obiskal dva dni kasneje, poročajo evropski mediji. 
 

Preberite tudi: Napovedal supervirus, ki bi lahko ubil 33 milijonov ljudi



Reuters poroča, da je med prebivalci Pariza zavladala prava panika, saj naj bi v tamkajšnjih lekarnah zaščitne maske za obraz povsem razprodali. Francoski zdravniki po drugi strani mirijo, da razloga za paniko ni, saj da je tveganje za epidemijo v Franciji precej majhno. Vodja infektološkega oddelka Yazdana Yazdanpanaha je novinarjem zagotovil, da je njihov zdravstveni sistem stabilen in v dobri pripravljenosti, da se lahko odzovejo kakovostno in hitro.

Ustavljena prodaja turističnih aranžmajev

Mediji tudi poročajo, da bodo s ponedeljkom vse kitajske turistične agencije v tujini začasno ustavile prodajo turističnih aranžmajev za Kitajsko, vključno z letalskimi vozovnicami in rezervacijami hotelov. Za turistične agencije na Kitajskem to velja že od petka.

Zaradi virusa je po do zdaj znanih podatkih umrlo 26 ljudi, uradno jih je na Kitajskem okuženih 830. Virus se je razširil v 11 držav. Novo vrsto koronavirusa, ki povzroča pljučnico, so med drugim zaznali na Tajskem, v Vietnamu, Singapurju, na Japonskem, v Južni Koreji, Tajvanu, Nepalu in ZDA, zadnja med državami, kjer so potrdili primere okužbe, je Francija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije