VONJ PO FEKALIJAH

Slovenec pisal Hrvatom: V Savudriji vse več dreka, otroci zbolevajo. Kaj se dogaja?

»Čistilnik morja v Savudriji je že zastarel in ne opravlja več svoje naloge, zato pogosto smrdi po fekalijah.«
Fotografija: Otroci, ki so se kopali v onesnaženem morju, naj bi se okužili s streptokoki, zaradi česar so zboleli za boleznijo impetigo. Gre za gnojno okužbo vrhnjega sloja kože. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Otroci, ki so se kopali v onesnaženem morju, naj bi se okužili s streptokoki, zaradi česar so zboleli za boleznijo impetigo. Gre za gnojno okužbo vrhnjega sloja kože. FOTO: Wikipedia

Naši južni sosedje se vsakodnevno soočajo z umazanijo v morju in obolelimi ljudmi, ki so se kopali v onesnaženem morju. Jadransko morje je vse bolj onesnaženo ne le s plastiko, temveč tudi s fekalijami. V redakcijo Indexa so se javilo več ljudi, ki trdijo, da so se okužbe in izpuščaji zaradi umazane vode pojavili tudi pri njihovih otrocih. Pisal jim je tudi Slovenec, ki večji del poletja preživi v Savudriji, kjer je priljubljeno vikendaško letovišče Slovencev.


»Zavohal sem zelo močen in neprijeten vonj po fekalijah v morju«

B. M. iz Zagreba je za Index povedal, da se je njegova šestmesečna deklica med kopanjem pri mestni plaži v Maslenici okužila z E. coli. Podobno se je zgodilo tudi desetletnemu sinu njegovega prijatelja na isti plaži. Dodaja, da je med kopanjem večkrat zasmrdelo po fekalijah, ki naj bi jih v morje izpuščali bližnji lokali.

Primer so prijavili na pristojno ministrstvo, a konkretnejših odgovorov niso dobili, kot to, da so vodo testirali v začetku poletja in da je bila takrat neoporečna.


Oglasil se je tudi Slovenec iz Savudrije

»Istra, še posebej Savudrija, je del mojega življenja in obožujem vsako minuto, ki jo preživim v teh krajih,« je povedal v začetku pisma za Index.hr. »V Savudrijskem zalivu so se poleti zadrževali številni otroci, zaliv je plitek in obložen s peskom – pravi raj za otroke. Tam je tudi mladinski dom, kjer vsako poletje gostijo otroke iz slovenskih regij, vsak teden pa se izmenjata dva avtobusa otrok. Tam so še številne vikendaške hiše in avtokamp, kjer je prav tako veliko otrok. V Savudrijskem zalivu pri Ravni dolini je okoli 70 odstotkov obiskovalcev otrok,« je zapisal Slovenec.

Fekalije v hrvaškem morju so vidne iz vesolja. FOTO: Google Maps, posnetek zaslona
Fekalije v hrvaškem morju so vidne iz vesolja. FOTO: Google Maps, posnetek zaslona

»Številni otroci zboleli zaradi viroz in bakterij, najpogostejša je kožna bolezen, a nihče ni nič naredil«


Slovenec pravi, da so že v preteklosti opazili, da je v zalivu vse manj alg, morske trave, ježev in rib. A alarm naj bi se prižgal letos, ko so številni otroci zboleli zaradi viroz in bakterijskih bolezni.

»Najpogostejši je bil pojav kožne bolezni oziroma impetigo. Lokalci smo se pogovarjali, da bi kaj ukrenili, se spraševali, na koga se obrniti, da bi dali vodo na analizo, a nas je dohitel konec poletja, zapustili smo idilično Savudrijo in smo se vrnili v Slovenijo. Roko na srce,  menimo, da nas tudi nihče ne bi resno vzel, ker smo v Savudriji večinsko Slovenci. Zdaj nas skrbi, da bi bilo naslednje leto še huje.«

»Čistilnik morja v Savudriji je že zastarel in niti slučajno ne opravlja več svoje naloge in pogosto smrdi po fekalijah. Skrbi me, da bi v bližnji prihodnosti lahko prišlo do manjše ekološke katastrofe, do kolapsa savudrijskega morskega ekološkega sistema. V teh časih bi  to lahko še preživeli, a nas skrbi za naše otroke zaradi raznih epidemij,« je potožil Slovenec, ki je zaljubljen v Savudrijo.

Iz Hrvaške so do zdaj poročali o številnih mestih in obalah, kjer je voda (uradno nedokazano) onesnažena s fekalijami, otroci pa zbolevajo zaradi kožnih bolezni. Poročali so o onesnaženju v Vinjercu, v mestu Sali na Dugem otroku, v okolici Zadra, pri Paških vratih, Fažani ...


Klimatske spremembe bodo ustvarile še hujše težave


Številni strokovnjaki opozarjajo, da se bo biološka kakovost vseh voda, tudi rek in jezer, s klimatskimi spremembami zmanjšala. Dvig temperatur povzroča večje količine dežja in vse manj snega. Več dežja naj bi v številnih regijah v vodna zbirališča odplakovalo več onesnažil, tj. sedimentov, gnojil, pesticidov, in povzročalo zdravstvene težave. 

Zaradi ogrevanja voda se širijo patogeni mikroorganizmi in je s tem večja možnost pojava smrtonosne bakterije Vibrio vulnificus, ki povzroča težko obliko gastroenteritisa, sepse in fasciitisa, kar pomeni, da mehko tkivo v telesu propada oziroma da bakterija požira človeško meso.


Nekaj uporabnih napotkov


* Ne požirajte vode, v kateri se kopate.
* Če imate diarejo, slabost, kožne infekcije ali odprto rano se ne kopajte.
* Otroci naj redno obiskujejo toaletne prostore.
* Kopajte se tam, kjer se kakovost vode redno preverja, rezultati pa objavljajo.
* Če opazite nečistočo v vodi, to sporočite pristojnim službam.
* Po kopanju se temeljito posušite z brisačo.
* Preoblecite se v suhe kopalke.
* Prijavite onesnaženje vode, ki ste ga opazili, ali infekcijo, za katero menite, da ste se jo dobili med kopanjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije